Decemberben dobja piacra szemüveg nélküli 3D-s tévéjét a Toshiba

A Toshiba hétfőn jelentette be, hogy elkészültek két olyan televízióval is, melyek szemüveg nélkül képesek 3D-s hatást nyújtani a felhasználóknak (autosztereoszkopikus technológia), és ezeket a (borsos áron kínált) készülékeket még az idén decemberben piacra dobják Japánban.

Toshiba

A kisebb..
Forrás: thedigitalnewsroom.com

A cég egy 12 colos (12GL1), illetve egy 21 colos (21GL1) modellel nyitja meg ezt az új szegmenst: az elsőért 1430 dollárnyi jent (körülbelül 283 ezer forintot), a másikért ennek dupláját kérik, arról nem árultak el semmit, hogy Japánon kívül mikor és milyen áron akarják terjeszteni ezeket a tévéket. Oszumi Maszaaki, a Toshiba digitális médiahálózatokkal foglalkozó elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a külföldi árusítással még várnak, ugyanis a fentieknél nagyobb méretű képernyőkkel szeretnének debütálni a világ más részein – az elnök szerint az Egyesült Államokban csak akkor lehetnek piacképesek, ha képesek az ott elvárt 40 colos méretben szállítani a televíziókat (a bejelentéssel egy időben bemutatták egy 56 colos készülék prototípusát is).

Toshiba

...és a nagyobb
Forrás: thedigitalnewsroom.com

Az új technológia lényege – sok más, fejlesztés alatt álló megoldáshoz hasonlóan –, hogy a képernyő előtt egy vékony lencse van, ez hozza létre a térhatást. Maga a képernyő egy egyedi fejlesztésű LCD, igen nagy felbontással: a 8,29 millió pixel körülbelül négyszer több, mint a hagyományos „full HD” tévék képpontszáma.

A hasonló, szemüveg nélküli háromdimenziós megoldások egyik nagy hátránya, hogy megkövetelik a nézőtől, hogy egy adott pontról nézze az adást, ha elmozdul, elveszik a 3D-s élmény. A Toshiba készülékei a híradás szerint kilenc irányból készítenek felvételt ugyanarról a képről, a nagyobbik esetében körülbelül kilencven, a kisebbiknél körülbelül hatvan centire kell ülni a képernyőtől, a 40 fokos látószögön belül, hogy a filmet 3D-ben, 1280 x 720  HD minőségben élvezhessük – legalábbis a 21GL1 esetében, a kisebbik modell 466 x 350-et tud. A kontrasztarány 550:1, illetve 500:1.

Azóta történt

Előzmények