3D-s tévé szemüveg nélkül

A szórakoztató-elektronikai ipar legújabb törekvése a 3D-s tartalmak eljuttatása a lakásokba, ám ezek a megoldások jelenleg nemcsak hogy drágák, de egyéb okok miatt is kívánnivalókat hagynak maguk után. Ám az a korábbi jelenségek miatt világos, hogy ha lesz rá fogyasztói igény, az ipar megtalálja a megoldásokat, számtalan, főképp ázsiai cég dolgozik a probléma megoldásán.

Talán ennek a folyamatnak az egyik állomása, hogy egy tajvani fejlesztőcég, az Industrial Technology Research Institute (ITRI) a múlt héten egyrészt bemutatott egy olyan LCD-tévét, pontosabban ennek prototípusát, melyen a háromdimenziós tartalmak kellék (azaz szemüveg) nélkül élvezhetőek, másrészt azt is meg merték jósolni, hogy 2015-re az ilyen tudású televíziók világszerte elérhetőek lesznek.

itri

Az ITRI 3D-s üzemágának igazgatója, Stephen Jeng elmondta az esemény kapcsán, hogy a most bemutatott 42 hüvelykes tévé csak a kezdet, már dolgoznak a 65 hüvelykes változaton. A kutatók célul tűzték ki a szemüveg nélküli megoldást, mivel a fogyasztók egyrészt idegenkednek a kiegészítőtől, másrészt pedig a jó minőségű szemüvegek drágák is, akár 200 dollárba is kerülhetnek.

A bemutatón egyelőre csak képeket prezentáltak, olyanokat, melyeket az ITRI szoftverei konvertáltak háromdimenzióssá. Az eredmény még messze nem tökéletes, de még csak a fejlesztés korai fázisában tartanak, ezért biztatónak vélik ezt is.

Azóta történt

Előzmények