Opteronokra épül a világ legerősebb számítógépe

Bár csak egy hét múlva publikálják a világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló – évente kétszer aktualizált – Top 500-as lista friss kiadását, az amerikai Tennessee államban található Oak Ridge-i Nemzeti Laboratórium (ORNL) már most bejelentette: 2006 óta folyamatosan, legutóbb pedig az idei harmadik negyedében bővített rendszere, a Cray XT Jaguar lett a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe. A vas csúcsteljesítménye 1,64 petaflops (billiárd művelet másodpercenként) a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkban, és folyamatosan is több mint 1,3 petaflops kipumpálására képes.


Impozáns példány

Ezzel a rendszer meggyőző főlénnyel előzi meg a toplista élére fél éve felkapaszkodott Roadrunnert, mely a nevét Új-Mexikó állam „hivatalos” madaráról, az amerikai gyalogkakukkról kapta. Ez az IBM által az amerikai energiaügyi minisztérium Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumának épített gép volt a világon az első, amely – ha csak hajszálnyival is, de – átlépte a lélektani petflopsos határt: a teljesítménye a legutóbbi listán 1,026 petaflops volt.

Az új csúcstartó Cray XT Jaguar teljesítménye az elmúlt negyedévben ugrott hatalmasat, ekkor bővítették ki a rendszer meglévő 84 XT4-es szekrényét 200 darab XT5-össell. A mai konfigurációban 45 ezer darab négymagos AMD Opteron processzor, 362 terabyte memória és 10 petabyte háttértár található. A 2006-ban 26 teraflops lóerőről induló rendszer teljesítménye az elmúlt két évben hatvanszorosára nőtt. Ez a világ első nyílt, bérelhető számítási kapacitást kínáló szuperszámítógépe, amelynek számítási teljesítménye meghaladja az 1 petaflopsot. A rendszert jelenleg tesztelik, kapacitása – melynek 80 százalékát már lekötötték – 2009 elejétől lesz használható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények