Készül az európai csúcsszámítógép

A legerősebb európai szuperszámítógép, a Németországban található Jülichi Kutatóközpontban működő IBM Jugene tavaly novemberben kiszorult a tízes elitből a világrekorder nagyvasakat teljesítményük alapján rangsoroló Top 500-as listán. A neves tudományos centrum azonban most egy olyan beruházást jelentett be, amelynek révén ismét a dobogó közelébe juthat, sőt talán egy időre fel is állhat rá.


Az előd, a Jugene építése

Az intézmény a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium és az észak-rajna-vesztfáliai innovációs minisztérium támogatásával egy újabb Blue Gene/P rendszert rendelt az IBM-től. Az egyelőre név nélküli szuperszámítógép – melynek sejthetően csillagászati vételárát nem hozták nyilvánosságra – jóval nagyobb teljesítményű lesz elődjénél: Európában elsőként lépi túl az 1 petaflopsos lélektani teljesítményhatárt, azaz több mint egybilliárd műveletet lesz képes elvégezni másodpercenként a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkban. Petaflops-teljesítményű rendszer ma mindössze kettő működik a világon, mindkettő az Egyesült Államokban: az IBM Roadrunner és a Cray XT Jaguar.

Az intézet Gauss Szuperszámítógép-központjában felépítendő és a tervek szerint júniusban üzembe álló IBM-monstrum összesen 72 szekrényben 294 912 darab, 850 MHz-en futó PowerPC 450 processzort és 144 terabyte memóriát tartalmaz majd, és 6 petabye lemezes tárolókapacitáshoz fér hozzá. A 2,2 megawattot fogyasztó rendszert vízhűtéssel hűtik, ami az IBM szerint a gépterem légkondicionálásának költségeit 91 százalékkal csökkenti majd.

Thomas Lippert, a kutatóközpont műszaki igazgatója állítja, hogy az új rendszer rendkívül energiahatékony, miközben a teljesítménye több mint 50 ezer PC teljesítményének felel meg. A kutatók szerint ma már a legtöbb tudományterület sürgető és komplex problémáinak megoldásához elengedhetetlen az ilyen erős szuperszámítógépek alkalmazása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények