Milyen jövő előtt állnak a hazai kutatói hálózatok?

Több mint száz előadás közül válogathatnak össze maguknak programot a Dunaújvárosi Főiskolán zajló Networkshop 2008 konferencia hallgatói, ahol hétfőtől nagyüzemben – négy teremben és hét szekcióban – követik egymást a 20 perces előadások három napon keresztül. Aki kíváncsi arra, milyen a hangulat a hálózatok világát átfogóan elemző rendezvényen, néhány percre pillantson be a konferenciatermekbe az internetes élő közvetítés segítségével.

Pályázati elbírálásra várva…

A konferencia megnyitása után Mohácsi Jánostól, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) igazgatóhelyettesétől kértünk először tájékoztatást a döntően állami költségvetésből finanszírozott NIIF Program pillanatnyi helyzetéről, illetve azt tudakoltuk: sikerült-e már forrást biztosítani az európai mércével mérve is színvonalas kutatói hálózat fejlesztésére az elmúlt évek már-már kilátástalan pénzhiánya után.

Az előző évhez képest sokkal jobb a helyzet – szögezi le rögtön a hálózattervezést irányító szakember, ugyanis a kormány akcióterveiben most már nevesítve vannak az NIIF Program fejlesztései, amelyek már részben pályázati formában kiírásra is kerültek. Az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT 2) több fejezetében is (TIOP, TÁMOP, KMOP) lehetőség van pályázati pénzek elnyerésére, és az elosztásnál döntően az ún. konvergenciarégiók lesznek a kedvezményezettek, nekik közel 7 milliárd forint a keret. Lényegesen kisebb arányban a Közép-Magyarországi régió (Budapest, Pest Megye) oktatási és kutatói intézményei is számíthatnak némi gyorssegélyre, de ez csak ötvened része lesz az egy főre eső GDP alapján szegényebbnek rangsorolt vidéki régiók pályázati pénzeinek.

Szuper-számítástechnika a hazai kutatóknak

Mohácsi János kiemelt feladatként említette a hálózati infrastruktúra színvonalának megtartása mellett a szuper-számítástechnikai szolgáltatásuk folyamatos fejlesztését is. A hazai tudományos tevékenység egyik legfontosabb infrastruktúrája, az évek óta csúcsra járatott NIIFI szuperszámítógép-központ már régen elérte a 100 százalékos kihasználtságot, az összes CPU-kapacitást maximálisan kihasználják, többszörös a túlfoglaltság, óriási a felhasználói kapacitásigény. Tavaly év végén sikerült egy soron kívüli támogatást kapni a GKM-től, így valamennyire most már kedvezőbb a helyzet. Kisebb bővítéssel 50 százalékos kapacitásnövekedést tudtak most megvalósítani, de az ÚMFT operatív programjai kapcsán további jelentős bővítéseket terveznek. A központi erőforrások teljesítményét 1 Tflops-ra akarják emelni, a vidéki régiókban pedig 5 Tflops kapacitás a célkítűzés. Ezek összekapcsolva már jelentős erőforrások lesznek – állítja a NIIFI igazgatóhelyettese.

GEANT! 1, 2, …. 3

Az egyik legjelentősebb nemzetközi vállalkozás, a GEANT2 európai projekt 2008-ban befejeződik. Hazánk nagyon jó pozíciókat ért el az évek során, és például a Balkán tudományos intézetei rajtunk keresztül kapcsolódtak be az összeurópai kutatói hálózathoz. Lesz folytatás? Milyen hírek hallhatók Brüsszelből a GEANT-ról?

A NIIF Intézet által működtetett Fejlesztési Program országos kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi információs infrastruktúra-fejlesztési célprogram, amely már évek óta központi költségvetési támogatással valósul meg. Ez az infrastruktúra szolgálja ki a teljes felsőoktatást, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek teljes körét, a közgyűjtemények, az NIIF Programban részt vevő 8 tárca kutatóhelyi és kulturális intézményeit, összességében mintegy 700 intézmény 600 000 felhasználója számára létfontosságú ez az országos számítógépes hálózat és az erre épülő alkalmazások működési és szolgáltatási színvonala. Az NIIFI 2008. évi közel kétmilliárdos költségvetési kiadásait 0,5 milliárd saját bevétel és 1,5 milliárd forint költségvetési támogatás finanszírozza.

Mohácsi azt mondja, biztos lesz folytatás. Bár a projekt tervezésének késése nem teszi lehetővé, hogy a GEANT 2 zárásakor rögtön indulhasson a következő fázis, az érdekelt intézmények önerőből is fenntartják a megvalósult rendszerek üzemeltetését. A pályázat kiírása várhatóan egy-két hónap múlva megjelenik, beadási határideje előreláthatólag a harmadik negyedévben lesz, és a munkák megkezdése a jövő év első hónapjaiban esedékes. A kutatóközösség készen áll a folytatásra.

Sulinetes sávszélesség bővítése

Mohácsi kérdésünkre elmondta, hogy történtek fejlesztések mostanában a nemzetközi kapcsolatot az NIIF Program részeként működtető Sulinet-hálózatnál is. 2008. január 1-jétől a korábbi 300 Mbps-ról 1 Gbps-ra növelték e kapcsolat sávszélességét, amit a Sulinet-hálózat folyamatosan növekvő nemzetközi forgalma tett szükségessé. A felhasználók egy részének biztosan érzékelhető javulást eredményez ez a lépés, eddig ugyanis szándékosan (GKM-kérésre) limitált volt a sávszélesség. A mérések azt mutatják, hogy volt igény erre a bővítésre, rögtön 500 Mbps-ra nőtt a felhasznált kapacitás. Az igazi korlátozó tényező egyébként nem itt, hanem a hozzáférési hálózatban van: az iskoláknál az ADSL, a bérelt vonal végén eléggé korlátozottak a lehetőségek. Érdemes lenne itt is előrelépni, de ennek persze ára van – mondja zárásként a NIIFI vezető szakembere.

Azóta történt

Előzmények