A tenger alatti kábelek fejlesztése lehet a következő őrület

Az EB szerint Európának mielőbb fejlesztenie és építenie kell a tenger alatti kábelek infrastruktúráját, akár állami támogatásokkal.

Az EB egyik javaslata szerint Európának lépnie kell, és fejlesztenie, építenie kell a tenger alatti kábelek infrastruktúráját, akár állami támogatások révén is.

A javaslat egyik oka az, ami tavaly történt a Balti-tengeren két telekomkábellel. A másik egyértelmű: a tenger alatti kábelek az internet gerincét adják, a világ adatforgalmának több mint 97 százalékát továbbítják. Az országok számára pedig ez lett a következő felkapott téma a geopolitikai bizonytalanságok és konfliktusok közepette.

Az EB ezért tervet készített a kábelek védelme és biztosítása érdekében, továbbá jelentős fejlesztéseket hajtanának végre a CPEI alapján, EU-s törvények mellett, állami segítséggel. A tőkét EU-s projektek, az EIB, különféle pénzintézetek, privát pénzügyi intézmények, privát befektetők és tőkealapok adhatják.

Természetesen kitérnek a javaslatokban a kockázatelemzésekre, sérülékenységekre, függőségekre, valamint ezek megoldási lehetőségeire is.

Azóta történt

Előzmények