Lassan terjed az 5G, lemaradt az EU

Az EU-s telekomcégek megint a big tech cégektől várják az anyagi segítséget, az EU ugyanis az USA és Ázsia mögött kullog 5G terén.

Az EU-s telekomcégek újra és újra a big tech-re és annak gigantikus adatforgalmára mutogatnak, és azt akarják, hogy szálljanak be az 5G és az infrastruktúra fejlesztési költségeibe.

Egy ideig úgy nézett ki, hogy az EU rá is kényszerítheti erre a tech cégeket, végül azonban csak a lobbi folytatódik tovább mindkét oldalról, döntés csak 2025-ben születhet.

Az ETNO most pedig közölte: a big tech-nek segítenie kell az 5G és a szélessáv terjesztésében, a költségekben, mivel Európa lemarad az USA és Ázsia között 5G, felhő, befektetések és árbevétel terén is.

Az EB elvileg februárban teszi közzé a javaslatát a digitális hálózatok és infrastruktúra kapcsán. A telekomipar azt reméli, hogy a Google, az Amazon, a Netflix, a Meta és a Microsoft majd fizetnek az 5G és a szélessáv terjesztése érdekében.

Bár tavaly 59,1 milliárd eurós rekordbefektetés született a szektorban, csak 114-ből 10 hálózat volt 5G-s Európában, mondja az ETNO. Az edge cloud kapcsán csak négy kereskedelmi opciót kínált tavaly Európa, míg Ázsia 17-et, az USA 9-et. Emlékeztettek egy olyan 2022-es jogi nyilatkozatra is, amely kimondja, hogy a digitális gazdaságból profitáló minden piaci fél köteles tisztességes és arányos hozzájárulást nyújtani a digitális hálózati befektetésekhez.

Az ETNO szerint az ügy nem csak a telekomcégek hosszú távú erejét, de a befektetéseiket is meghatározza majd.

Azóta történt

Előzmények