Elmérgesedhet az EV-feszültség az EU és Kína között

Kína szerint árthat a kapcsolatoknak az EU vizsgálata, amit a tisztességtelennek mondott EV-kedvezmények miatt indítottak.

Manapság már minden órára jut egy új botrány vagy politikai feszültséggel teli hír technológiai vonatkozásban is, és mindenki csökkentené a függőségét a többiektől. Mint ismert, Kína és az EU kapcsolata többek között a kínai EV-k kedvezményei és európai térhódításai miatt is feszült.

Fu Kong, Kína EU-s nagykövete szerint az EV-kedvezményeket érintő EU-s vizsgálat tisztességtelen. Hozzátette: együttműködnek a vizsgálatban is, mert el akarják kerülni azt a helyzetet, hogy végül kereskedelmi korlátozásokkal dobálja egymást a két fél.

A nagykövet emlékeztette a Bloomberget, hogy az EU is számos cégénél él kedvezmények lehetőségével, és ha Kína is ugyanolyan szemléletet venne fel, mint az EU, akkor sok mindent lehetne vizsgálni.

Az EU vizsgálata arra kíváncsi, van-e szükség büntetővámokra, hogy megvédjék az EU-s gyártókat az olcsóbb, államilag segített, kínai EV-importokkal szemben.

Az EB emberei a következő hetekben kínai gyártókat és üzemeket vizsgálnak meg, többek között a BYD-t, a Geelyt és a SAIC-t is.

Azóta történt

Előzmények