T-Mobile: újabb kerületekben érhető el a 4G-s mobilnet

A Magyar Telekom ma bejelentette, hogy a II., a XI. és a XIV. kerületben is megkezdte a 4G/LTE-hálózatának kiépítését. Az ütemes fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a negyedik generációs állomások száma a fővárosban, 2012-ben pedig Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget.

Amint arról beszámoltunk: a távközlési vállalat október elején jelentette be, hogy megkezdte a negyedik generációs mobilhálózati technológiaként nyilvántartott Long Term Evolution (LTE) magyarországi bevezetését. A HSPA+-nál is jóval nagyobb sávszélességet biztosítani képes technológiát idén az ügyfelek bevonásával tesztelik, a kereskedelmi bevezetésre a tervek szerint a jövő év elején kerül sor.

Az LTE-csomagot az idén augusztus óta elérhető Net&Roll díjcsomagcsaládhoz adják majd hozzá: a Net&Roll 4G elnevezésű konstrukció 40 GB havi adatmennyiséget tartalmaz 11 900 forintos havi díjért. Túlforgalmazás esetén – a mai gyakorlatnak megfelelően – lassítani fogják a kapcsolatot. A következő generációs mobilinternet használatához az új díjcsomag előfizetése mellett szükség lesz LTE-képes eszközre is, ilyenekből a kereskedelmi induláskor főként modemek leszek, készülékekből mutatóba lesz csak néhány.

A hálózati ügyfélteszt októberi indulásakor az új mobilhálózat Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein működött, mára a II., a XI. és a XIV. kerületek egyes területeit is elérte. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére a T-Mobile Facebook-oldalán lehetett jelentkezni, a kiválasztottak egy 12 órás kalandjátékban is részt vettek, ahol jobban megismerhették a 4G/LTE nyújtotta lehetőségeket.

Az LTE-technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő. Az októberi sajtótájékoztatón bemutatott tesztnotebookon a 10 MHz-es sávszélességen elérhető 60 Mbps le- és 20 Mbps feltöltési sebességi maximumokat közel elérő értékeket tudtunk mérni a speedtest.net oldalon. Az új generáció a szolgáltatónak is jobb: hatékonyabb és gazdaságosabb a hálózatépítés és -üzemeltetés.

Azóta történt

Előzmények