Országszerte elérhető a Telenor Hipernet

Hét hónappal a tervezett jövő nyári határidő előtt befejezte mobilhálózata korszerűsítését Magyarországon a Telenor – jelentette be ma Budapesten a vállalat. Ez azt jelenti, hogy ahol eddig 3G-lefedettséget biztosított az operátor, ott mostantól elérhető a 42 Mbps maximális elméleti letöltési sebességet biztosító Hipernet szolgáltatás.

Hirdetés

„Büszke vagyok arra, hogy sikerült a kitűzött határidő előtt befejezni ezt a munkát, és karácsonyra minden olyan településre eljutott a Hipernet, ahol már rendelkezésre állt a 3G-hálózat. Az elmúlt néhány hónapban 200 ezer új előfizető csatlakozott a Telenor mobilinternetes hálózatához, és ma már minden második ügyfelünk okostelefont vásárol” – mondta Christopher Laska, a szolgáltató hazai leányvállalatának vezérigazgatója.

A hálózatfejlesztés részeként január óta a Telenor összesen 2100 bázisállomást cserélt le és 200 újat telepített, és ezzel 672 településen vált elérhetővé a gyorsabb adatátvitelt biztosító HSPA+ technológia. A szolgáltató kiemelte: 53 2G-s állomást is korszerűsített, ezzel olyan helyeken is megjelent a mobilinternet, ahova addig a 3G sem jutott el. Az IT café kérdésére Christopher Laska elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően a Hipernet jelenleg az ország lakosságának 71 százalékát fedi le.

A Telenor azt továbbra sem árulta el, hogy mennyi pénzt költött az országos hálózatmodernizációra. A norvég anyavállalat korábban csak annyit jelentett be, hogy listaáron 200 millió euró lesz a beruházás értéke, de információnk szerint ebből jelentős kedvezményt adott a berendezéseket gyártó és a munkában saját mérnökeivel aktív részt vállaló kínai ZTE, amely az európai terjeszkedés szempontjából fontos referenciaprojektként tartja számon a magyarországi fejlesztést. A Telenor Magyarország az elmúlt öt évben mintegy 127,9 milliárd forintot fordított beruházásra, 66,7 milliárd forint adót és 31,1 milliárd forint frekvenciahasználati díjat fizetett be – derült ki a sajtótájékoztatón.

Huszlicska József, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese rámutatott: jó ideje a Telenor-ügyfelek mobilinternetes adatforgalma a legmagasabb a hazai mezőnyben, a forgalmazott adatmennyiség az elmúlt hónapokban a másfélszeresére nőtt. „Az elkövetkező hónapokban a finomhangolásra törekszünk, valamint új állomásokkal javítjuk a beltéri lefedettséget, és újabb területeket kapcsolunk be a 3G-hálózatba” – tette hozzá.

Az operátor a sajtótájékoztatón demonstrálta a Budapest V. kerületében kiépített LTE-teszthálózatának képességeit is, az új generációs technológiát a Telenor idén nyár óta teszteli a fővárosban. A sajtótájékoztatón bemutatott notebookon a szolgáltató által használt 15 MHz-es sávszélességen 20 ms ping mellett 60 Mbps le- és közel 30 Mbps feltöltési sebességet lehetett mérni a speedtest.net oldalon. Az LTE kereskedelmi bevezetése azonban egyelőre nincs napirenden, mert a Telenor úgy véli, jelenleg a Hipernet bőségesen képes kielégíteni a felhasználói igényeket.

Azóta történt

Előzmények