Megmondjuk a szomszédnak is, hogy pornót néztél!

Egy jelenleg zajló szerzői jogi ügyben a panaszos minden eddiginél pofátlanabb módszerrel kívánja legyűrni az ellenfelet: az illetőt megfenyegették, hogy amennyiben nem hajlandó a megegyezésre, elmondják a szomszédoknak, hogy pornót nézett, sőt: lopott pornót nézett – számolt be a nagy felzúdulást kiváltó történetről a TorrentFreak.

A pornósok szerzői jogait érvényesíteni kívánó jogászok azok után írták meg levelüket, hogy a megkeresett visszautasította az első kiegyezési ajánlatot. Az úgynevezett „szerzői jogi trollok” jól ismertek agresszív és fenyegető fellépésükről. Ezeknél a hiénáknál bevett szokás az Egyesült Államokban, hogy bírósági végzéssel a zsebükben kikérnek a szolgáltatóktól előfizetőkre vonatkozó információkat, majd igyekeznek nyomást gyakorolni a kipécézett áldozatokra. A legtöbbször megfélemlítik őket, hogy ha nem fizetnek egy meghatározott összeget kártérítésként a jogtulajdonosnak, akkor perre viszik az ügyet, és akkor az illető sokkal rosszabbul járhat. Habár a felhasználók mind tájékozottabbak, és a legtöbben elhajtják a követelőzőket, sokaknál mégis eredménnyel járnak.

Duffy: new demand letter by J Doe

A magát Anti-Piracy Law Groupnak nevező iroda mindjárt azzal kezdi a levelet, hogy gyűjtik a bizonyítékokat arra, hogy az illető „meglopta a megbízójukat”, és – itt jön a kemény rész – mivel nem tudják, hogy az adott IP-ről ki tölthette le illegálisan a „kínos” pornográf tartalmakat, ezért a vizsgálatuk keretében a történtekről minden potenciális elkövetőt értesítenek: a megvádolt családtagjait, illetve szomszédjait (nyitott wifi, ugye…). Nyilvánvaló, hogy arra számítanak: az illető megtörik, és inkább fizet, mint hogy egy rossz szándékú szomszéd a szájára vegye.

Aztán még rátesznek egy-két kisebb lapáttal: felemlegetik Jammie Thomas ügyét, ahol a bevádoltat súlyos pénzbüntetésre ítélték fájlmegosztásért, megpendítik, hogy a főnökét is értesíteni fogják, és ha esetleg megpróbálja a számítógépén található fájlokat, illetve magát a gépet megsemmisíteni, még szigorúbb büntetés vár rá bizonyítékeltüntetés miatt.

Majd amikor úgy vélik, hogy a címzett eléggé összetojta már magát, akkor közlik, hogy a pereskedés idő- és pénzigényes, ők sem szeretnének bíróságra menni, így az a legegyszerűbb, ha a címzett kifizeti azt a pár ezer dollárnyi kártérítést, amit kérnek tőle, és az ügy már le is van zárva…

Magyarországon médiatartalmak esetében a magáncélú letöltés legális (a feltöltés nem, vagyis a torrent átlépi ezt a határt).

Azóta történt

Előzmények