Letartóztatások fájlmegosztás miatt Japánban

Tavaly októberben az IT café is beszámolt arról, hogy hatályba lépett a japán szerzői jogi törvény júniusban elfogadott módosítása, mely a korábbiaknál jóval szigorúbban szankcionálja az illegális internetes letöltést. A helyi zeneipar aktív lobbitevékenységének hatására megszülető új jogszabály bűncselekménnyé minősítette át a szigetországban egyébként már 2010 óta illegálisnak számító tevékenységet, melyért az új szabályok szerint a jogtalan megosztásért akár 10 év börtönbüntetést és 10 millió jen (több mint 25 millió forint) bírságot is kiszabhatnak.

A rendőrség komolyan vette a törvénymódosítást, és a napokban bejelentették, hogy országos akció keretében megtörténtek az első letartóztatások. A hivatalos közlemény szerint február 19. é s 21. között nagyszabású razzia zajlott Japán 47 prefektúrájában, összesen 124 helyszínen, és többek között médiatartalmak szerzői jogi jogsértése miatt összesen 27 embert vettek őrizetbe. Az egyik nagy helyi jogkezelő bejelentette, hogy megindítják az eljárásokat, és a médiatartalmak mellett perek indulnak számítógépes játékok, illetve üzleti szoftverek jogtalan megszerzése, feltöltése, illetve használata miatt is.

A Nikkei japán lap beszámolója szerint két népszerű fájlmegosztó szoftver használata után nyomozva értek el a gyanúsítottakhoz.

Azóta történt

Előzmények