Bevetésre kész a szerzői jogok megsértését jelző rendszer

A Szerzői Jogok Információs Központja bejelentette (CCI), hogy a 2011 óta fejlesztés alatt álló, szerzői jogok megsértését jelző rendszert (CAS) a munkában részt vevő internetszolgáltatók (AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable, Verizon) a következő hetek során fogják élesíteni.

Az illegális tartalmak kiszűrését a MarkMonitor által működtetett folyamat hivatott elvégezni, az automatizálás mellett képzett alkalmazottak segítségét is igénybe véve. A CCI állítása szerint a szervezet (és annak tagjainak) célja nem a megtorlás, hanem az internethasználók oktatása és terelgetése a ma már számos legális és megfizethető forrás felé.

A CAS elsősorban a jogvédett mozifilmek, tv sorozatok és zenék letöltését fogja figyelni. Amennyiben a szolgáltató úgy ítéli meg, hogy a felhasználó jogsértést követett el, számos lehetőség áll majd rendelkezésére a figyelmeztető levéltől a kötelezően megnézendő „oktatóanyagon” át a sávszélesség radikális csökkentéséig. Az internet szolgáltatás megszüntetésére azonban a CAS nem ad lehetőséget. Azok, akik úgy gondolják, hogy a figyelmeztetések ellenére mégsem követtek el jogsértést, 35 dolláros eljárási díj ellenében személyre szabott vizsgálatot kérhetnek. Ha bebizonyosodik, hogy nem töltöttek le illegálisan jogvédett tartalmakat, az internet előfizetésükre kiszabott korlátozásokat feloldják, és visszatérítik az eljárási díjat. Viszont ha a jogsértés valóban megtörtént (valószínűleg a felhasználó tudtán kívül, hiszen ellenkező esetben bizonyosan nem kérné a vizsgálatot), a szolgáltató további lépéseket tehet az előfizetés tulajdonosa ellen.

A CII a Stroz Friedberg digitális kockázatkezelésre és nyomozásra szakosodott céget kérte fel a rendszer ellenőrzésére, melynek során az megállapította, hogy a CAS megfelelően működik, és az általa szerzett információk megbízhatók. A CII ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy sem az adatforgalom monitorozása, sem pedig az esetleges figyelmeztető lépések során nem kerülnek ki a felhasználók személyes adatai a MarkMonitorhoz, vagy a jogvédett tartalmak tulajdonosaihoz.

Azóta történt

Előzmények