Egyre több a HD adást néző háztartás

Megjelent az idei Satellite Monitor, a SES éves piackutatása. A világ vezető műhold-üzemeltetője ötvennél is több szatellittel rendelkezik, tavaly Kelet-Európa kapott éppen újat, az Astra 5B kilövéséről és üzembe állásáról is írtunk.

A legfrissebb Satellite Monitor megállapítja, hogy már 312 millió háztartást ér el a SES közvetve illetve közvetlenül, ezzel a korábbi évhez képest hét százalékos a bővülés. Ennek motorját az afrikai, ázsiai és csendes-óceáni térségek adták, kiegészülve a latin-amerikai piaccal. Európában a friss adatok szerint 154 millió, Észak-Amerikában pedig 84 millió háztartást szolgálnak ki a vállalat műholdjai.

Az európai piacon 90 millió háztartás közvetlenül műholdról kapja a jelet amivel a tévét nézik, ebből 64 milliót a SES szolgál ki. Kiemelkedik Németország, ahol 18 millió ügyfél használja a vállalat szatelliteit, IPTV terén pedig a franciák erősek, 11 milliós a tábor, amelyből 9 millió közvetve kapcsolódik a SES műholdakhoz.

SES műholdak világszerte - a kékek már üzemelnek, a lilák a tervezettek
SES műholdak világszerte - a kékek már üzemelnek, a lilák a tervezettek [+]

A HD csatornák is egyre népszerűbbek, 2014-ben 47 millió műholdas kapcsolattal rendelkező család nézett ilyen adást, míg egy évvel korábban 38 millióan voltak. Nem annyira meglepő ez a szám annak tükrében, hogy a tavalyi év végére a SES globálisan 6500 csatornát közvetített, ebből 1800 volt HD minőségű.

A vállalat tervei szerint idén juttatják az űrbe a SES-9 műholdat, mellyel a dinamikusan fejlődő keleti régiót célozzák: Ázsiában és Indonéziában élvezhetik majd áldásos hatását a bővülő kapacitásnak. A SES-7 mellé érkező 9-es számú szatellit lesz az első, amit a vállalat már a SpaceX együttműködés keretében juttat Föld körüli pályára. A megállapodást február végén kötötték, elsősorban természetesen a költségcsökkentés jegyében. A SpaceX harcairól és sikereiről az IT café is beszámolt nemrégiben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SES

Azóta történt

  • Elindult az első globális 4K csatorna

    Divattal és főzéssel is foglalkozik a Fashion One 4K, ami végre nem csak kísérleti adásként üzemel.

  • IBC: a televíziózás jövője

    A fizikai adathordozókat néhány éven belül háttérbe szorítják az online elérhető fizetős tartalmak, a lineáris tévé azonban elpusztíthatatlan.

Előzmények

  • Megint történelmet írt a SpaceX

    Idén már a harmadik sikeres kilövést hajtotta végre a vállalat, ezúttal ráadásul egyszerre két műholdat is Föld körüli pályára állítanak.

  • Magyarok az űrben

    A Telenor Okostelefon Akadémián előadást tartott a Puli Space Technologies, a SES pályázatán pedig egy magyar diák is közönségdíjat kapott.

  • Űrinternetet adna a SpaceX

    Mikro-műholdakkal aggatnák tele az eget, hogy aztán korlátlan és olcsó internetet szolgáltassanak.