Az Apple helyett a Samsung vásárol akkumulátorgyárat elektromos autókhoz

A Samsung hétfőn jelentette be, hogy akvizíciót hajtanak végre: megállapodtak, a Magna Steyr akkumulátor részlege a vállalatnál folytatja. A hírt néhány nappal azután jelentették be, hogy több forrásból is megerősítést nyert az információ, miszerint az Apple is tárgyal az osztrák céggel. A Samsung nem hozta nyilvánosságra, mennyit fizet az akvizíció során. A részleg termelési és fejlesztési osztályain dolgozó mind a 264 alkalmazottat megtartják.

Magna Steyr
Magna Steyr

A Magna Steyr többek között autóalkatrészeket, illetve akkumulátor rendszereket fejleszt elektromos és hibridautókhoz, de bérmunkát is vállalnak például az Audi, a Fiat, a GM és a Volkswagen részére. A Samsung kizárólag az akkumulátor részleget vásárolta fel, tehát ha akar, az Apple továbbra is dolgozhat együtt az osztrákokkal az autó dizájnján, illetve a gyártás is történhet a Magna Steyr központjában.

Bár könnyű lenne egyszerűen csak Apple-Samsung párharcot látni a döntés hátterébe, a BMW elektromos autóihoz (i3 és i8 hibrid) eddig is szállított telepeket a Samsung SDI, amelyik tavaly áprilisban zárta be magyarországi gyárát Gödön, ahol képcsöveket, plazmatévé paneleket és mobiltelefon kijelzőket gyártottak. A mostani döntés nyomán a Samsung arra számít, hogy nagyobb részt szakíthat az elektromos autók telepeinek piacáról, többek között a Tesla ellátásának 8 százalékát adnák már 2015-ben.

Azóta történt

Előzmények