A szemétben találtak egy hatvanmilliós Apple-gépet

A hétvége legérdekesebb tech híre minden bizonnyal az volt, hogy egy, az amerikai Szilícium-völgyben működő hulladékhasznosító vállalkozás pénteken közölte: egy ismeretlen nő férje halála után még áprilisban behozott hozzájuk több doboznyi elektronikai eszközt, melyeket takarítás közben talált meg. A Clean Bay Area munkatársai két héttel ez után fedezték fel, hogy az egyik dobozban döbbenetes érték található: egy példány a kézi munkával elkészített legendás Apple I számítógépből, melyből a három cégalapító, Steve Jobs, Steve Wozniak Ron Wayne mindössze 200 darabot állított össze 1976-ban.

Az Apple I
[+]
A kép illusztráció, forrás: Wikipedia

Az újrafeldolgozást végző vállalkozás természetesen helyén kezelte a kincset, és májusban végül eladták 200 ezer dollárért (körülbelül 56 millió forintért) egy gyűjtőnek. Ám a titokzatos nőt keresik, mivel a cégszabályzat szerint az értékesített eszközök vételárának a fele őt illeti meg – de mivel a garázsban talált cuccok átvételéről nem kért áfás számlát, így nem tudják a nevét és a címét.

Az Apple I valódi ritkaság, jelenleg körülbelül 50 eredeti példányt tartanak számon a világon, és az állapotától és a konfigurációtól és kiegészítőktől függően csillagászati összegekért kereskednek vele: tavaly az egyik példány 900 ezer dollárért kelt el egy árverésen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények