Kampány indult a szexrobotok ellen

Egy brit robotikai kutató – pontosabban a robotok és az etika viszonyával foglalkozó szakember – kampányt indított a szexrobotok fejlesztése ellen, mivel szerinte szükségtelen és nem kívánatos a technológia ilyen célú felhasználása – írja tudósításában a BBC.

A robotkutatások szexipari felhasználása élénken fejlődő iparág – erről 2007-ben egy cikkben az IT café is beszámolt, és azóta ez a trend továbbra is élő. A szexbabák gyártási technológiája egyre fejlettebb, a babák mind élethűbbek – legalábbis, ha visszatekintünk egy-két évtizedet –, ráadásul a mesterségesintelligencia-kutatások egyre több új funkciót biztosítanak a gyártóknak, akik abban reménykednek, hogy az ilyen technológiák fejlődése még tökéletesebb termékek megalkotásához vezethet.

Ám a Montfort Egyetem tanára, Kathleen Richardson mindezt mélységesen helyteleníti. Úgy véli, a szexbabák fejlesztése megerősíti a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákat, illetve azt a káros nézetet, hogy egy férfi-női kapcsolat mindössze fizikai jellegű.

A BBC által megkérdezett, fejlesztésben élen járó gyártók nem, értenek egyet a kutató véleményével, egyikük azt mondta, hogy szó sincs a hagyományos kapcsolatok erodálásáról, az eszközeik egyszerűen lehetőséget biztosítanak azoknak, akiknek épp nincs párjuk. A Roxxxy babái – vezetőjének reménye szerint – hamarosan képesek lesznek alapfokon a „tanulásra”, tudnak majd társalogni a tulajdonosukkal, és képesek lesznek kiismerni szokásaikat: a szex csak egy része lesz a „kapcsolatuknak” – fogalmazott.

A hírügynökség által megkérdezett más szakértők is úgy vélik, hogy nem érdemes szembe menni a trenddel, mivel a szexrobotokra van és lesz igény, inkább a mind intelligensebb robotok terjedése következtében előálló konfliktusok szabályozásával kell foglalkozni.

Előzmények