A legújabb japán robot szinte ember

Beszélgetés közben sűrített levegő mozgatja az „izmait”, mesterséges intelligenciája és beszédszintetizátora már-már megtévesztő.

Erica az Oszaka Egyetem legújabb, hiperrealisztikus robotja. Nem csak vizuálisan lépett nagyot előre a kutatócsoport, arra is odafigyeltek, hogy minél életszerűbb válaszokat adjon, miközben testbeszédével is támogassa mondanivalóját.


(forrás: ISHIGURO) [+]

A Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség, az Oszaka Egyetem, a Különleges Távközlési Kutatóintézet és a Kiotó Egyetem együttműködése kellett hozzá, hogy Erica képes legyen különböző nonverbális jelzések küldésére (kacsint,felhúzza a szemöldökét, érzelmeket jelenít meg, billegteti a fejét, stb).

A kutatók célja a természetes interakciók kialakítása volt ember és robot között, és ehhez valóban elég közel járnak. A videón az újságíró a szabadidős tevékenységeiről kérdezi Ericát, aki visszakérdez, hogy van-e közös pont a filmezés, sportolás, esetleg az animék terén, erre a férfi azt válaszolja, ő is szereti a sportokat. Erica erre megjegyzi, hogy biztosan nagyon elfoglalt a munkája miatt, így kevés ideje lehet hódolni a szenvedélyének. A beszélgetés közben a 166 centiméter magas robotot sűrített levegő mozgatja, hogy az minél emberibbnek tűnjön.

Azóta történt

Előzmények