Kiegyezett Brüsszellel a Rambus

A Európai Bizottság (EB) lezárja a memóriatechnológiákat fejlesztő Rambus elleni indított vizsgálatát, miután a pereskedő kedvéről ismertté vált kaliforniai vállalat ígéretet tett arra, hogy változtat technológialicencelési gyakorlatán. Brüsszel azzal vádolta a céget, hogy az visszaél piaci erőfölényével, és tisztességtelenül nagy összegű licencdíjakat kér a gyártóktól egyes, a dinamikus memóriákkal (DRAM) kapcsolatos szabadalmai használatáért. A Rambus júniusban terjesztette be a probléma orvoslására vonatkozó javaslatát, melyre a hivatal most adta áldását.

Az amerikai vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy az SDR és DDR memóriák gyártóit mentesíti a licencdíjak megfizetése alól, a korszerűbb DDR2 és DDR3 DRAM chipeket terhelő díjat pedig a jelenlegi 3,5 százalékról 1,5 százalékra csökkenti, és ezen a szinten tartja a következő öt évben.

Az e termékek technológiai alapjait biztosító nyílt szabványokat egy szakmai szervezet, a JEDEC dolgozta ki. A tavaly 34 milliárd dollár árbevételt hozó piacon elérhető memóriachipek körülbelül 95 százaléka JEDEC-standardok szerint készült, a PC-k mindegyikében ilyen található. Az EB a riválisok panaszai alapján indított vizsgálata során úgy találta, hogy a Rambus ún. „szabadalmi rablást” folytatott, mert szándékosan eltitkolta a szabványosítási eljárás során, hogy több kapcsolódó technológiát már szabadalmaztatott, illetve tervezett szabadalmaztatni, majd később ezekért licencdíjat kért.

„A szabványalkotási eljárások során tapasztalható visszaélések korlátozhatják az innovációt, és az árak emelkedéséhez vezethetnek mind a cégek, mind a fogyasztók szempontjából. A bizottság határozottan be fogja tartatni a versenyügyi szabályokat e területen” – kommentálta a megegyezés hírét Neelie Kroes leköszönő versenypolitikai biztos.

Azóta történt

Előzmények

  • Gyógyul a chipipar

    A Gartner szerint az idén sem lesz olyan meredek visszaesés, mint várták, jövőre pedig megindul a növekedés.

  • FeDRAM: a jövő memóriája?

    Ferroelektromos dinamikus memóriát fejlesztettek ki kutatók. Az új technológia számos előnnyel rendelkezik, kérdés, hogy mikor kerül piacra, ha egyáltalán.

  • Memória az idők végezetéig

    Nanotechnológia áttörés az adattárolásban: 1 terabájtnyi információt 6 négyzetcentiméteren 1 milliárd évre őriznének meg az új eljárás segítségével.

  • Nyolcéves mélyponton a memóriaipar

    Rettenetes év végi hajrá után még rosszabb kezdés az új évben. A nagyok szerzik meg a széthulló Qimonda piacát.