Az év elején olcsóbbak lesznek a memóriák

A történetének egyik legsötétebb évét záró félvezetőipar meglepetéságazata volt az idén a memóriaszegmens, ahol a 2007-es és 2008-as visszaesés után lassan megindult a fellendülés. A DRAM-gyártók korábbi kínálatcsökkentő lépései eredményesek voltak: az árak emelkedni kezdtek, és az év végén is szinten maradtak.

A szegmens trendjeit vizsgáló DRAMeXchange most publikált előrejelzése szerint a DRAM-chipek árai 2010 első negyedévében 10-20 százalékkal mérséklődnek majd az enyhe túlkínálat miatt. Az árcsökkenés jobban érezhető lesz a DDR2 lapkák esetében, mint a domináns memóriatípussá váló DDR3-memóriáknál. Utóbbiak a második negyedévben már a teljes DRAM-forgalom 60 százalékát adják majd, részesedésük a második félévben pedig 80 százalékig kúszik.

A jövő év derekát követően ugyanakkor a várhatóan látványosan megélénkülő PC-forgalomnak köszönhetően ismét áremelkedés várható – jósolja a DRAMeXchange. A piackutató szerint 2010-ben 13 százalékkal nő majd a személyi számítógépek forgalma. Míg a desktopok szegmensében szerény, 0,6 százalékos növekedésre van csak kilátás, addig a noteszgépekből 160 millió darab fogy majd, 22,5 százalékkal több, mint az idén. Ezen belül a netbookok eladásai 22 százalékkal, 35 millió darabra emelkednek majd.

„A pörgő PC-piac valószínűleg komoly DRAM-hiányt okoz majd 2010 második félévében. Az árak csökkenése már a második negyedévben lassulni fog, ezért a gyártóknak jó esélye van arra, hogy az év egészében nyereségesek maradjanak” – mondta Patricia Csien, a DRAMeXchange szóvivője.

A piackutató úgy becsüli, hogy a PC-kbe jövőre átlagosan 2,92 GB memóriát építenek majd a gyártók, ami 16 százalékos növekedést jelent az idei 2,52 GB-hoz képest. A jóslat szerint az év második felében az otthoni számítógépekben általánossá válik a 4 GB, az üzleti konfigurációkban pedig a 6 GB DRAM. Kérdés azonban, hogy ez utóbbi elterjedt kiépítéssé válik-e, ugyanis a gyakori kétcsatornás memóriavezérlők miatt ésszerűbb lenne a 4, 8 és 16 GB-os memóriamennyiség használata.

Azóta történt

  • Felpörgött a PC-piac

    A tavalyi utolsó negyedévben két számjegyű növekedést regisztráltak a piackutatók. Kelet-Európában viszont változatlanul gyenge a kereslet.

  • Beindult a memóriabiznisz

    Óriási forgalomnövekedésről számolt be az egyik piackutató. Talán ez lesz az iparág eddigi legjobb éve.

  • Drágábbak lesznek a memóriák

    Gyártástechnológiai nehézségek miatt várhatóan hiány lesz a DRAM-chipekből, ami áremelkedést hoz majd.

Előzmények

  • Kiegyezett Brüsszellel a Rambus

    Az amerikai vállalat csökkenti a memóriachipeket terhelő licencdíjak mértékét.

  • A merevlemeznek nincs versenytársa

    Élt, él, élni fog – így összegezhető egy friss tanulmány a HDD-k közeli jövőjéről. Az SSD sem veszélyezteti az adattárolás királyát.

  • FeDRAM: a jövő memóriája?

    Ferroelektromos dinamikus memóriát fejlesztettek ki kutatók. Az új technológia számos előnnyel rendelkezik, kérdés, hogy mikor kerül piacra, ha egyáltalán.