Gyógyul a chipipar

A PC-piac reméltnél lendületesebb erősödése miatt revideálta a félvezetőipar idei teljesítményére vonatkozó prognózisát a Gartner. A piackutató optimistábban látja a szektor kilátásait: a gyártók árbevétele a tavalyi 255 milliárd dolláros szinttől a korábban jósolt 17 helyett „csupán” 11,4 százalékkal marad majd el, és várhatóan 226 milliárd dollár (kurrens árfolyamon mintegy 40 444 milliárd forint) körül alakul. Jövőre aztán a forgalom 13 százalékos éves növekedés után ismét eléri a 2008-as szintet – mondják most.

A piackutató szerint a PC-piac erősödéséből elsősorban az egyedi feladatokra specializált áramkörök, a memóriachipek és a mikroprocesszorok gyártói profitáltak, míg a mobiltelefonok iránti kereslet élénkülése a NAND flashmemóriák gyártóinak kedvezett. A memóriagyártók annak is örülhetnek, hogy az erős kereslet miatt a vártnál magasabb szintre kúsztak fel az árak – mutatott rá Bryan Lewis, a Gartner kutatási alelnöke.

A szakember kiemelte, hogy míg az év elején még két számjegyű volt a PC-piac százalékban kifejezett visszaesése a korábbi év megfelelő időszakához képest, ez mostanra egy számjegyű növekedésbe billent át. Az egyértelműen pozitív folyamatok ellenére ugyanakkor vannak olyan jelek, amelyek arra mutatnak, hogy a PC-rendelések év végi felfutása a szokásosnál hamarabb ér véget, és ezért 2010 lomhábban indul majd – tette hozzá.

Az amerikai félvezetőgyártókat tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) a harmadik negyedévben 61,9 milliárd dollár globális forgalmat regisztrált. A szervezet akkor rámutatott, hogy bár ez az érték még mindig jóval, 10,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 68,9 milliárdos árbevételnél, mégis bizakodásra adhat okot, hogy közel 20 százalékos növekedést jelent a megelőző trimeszterhez képest. Az iparágban szekvenciális növekedést az idén először márciusban mértek.

Azóta történt

Előzmények

  • Örülhetnek a chipgyártók

    Az év eleji mélypont után kezd magához térni az iparág: a harmadik negyedév már a szezonális trendeknek megfelelően alakult.

  • Éledezik a chipipar

    Harmadik hónapja tapasztalható szekvenciális növekedés az iparágban.

  • Mínuszban a chipipar

    Az idei első negyedévben 31 százalékkal volt kevesebb a gyártók forgalma, mint egy éve.

  • Kicsúszott a top 10-ből az AMD

    Tavaly csak kevés félvezetőgyártó tudta növelni organikusan a forgalmát. Megjelent az iSuppli friss toplistája.