Beindult a memóriabiznisz

Az idei első negyedév rekordnövekedést hozott a nagyrészt számítógépekben használt dinamikus memóriachipek (DRAM) piacán. Az iSuppli adatai szerint ebben az időszakban e termékkör összforgalma 9,5 milliárd dollár volt, 9,7 százalékkal magasabb, mint a megelőző trimeszterben és 181,6 (sic!) százalékkal több, mint egy évvel korábban. A piackutató rámutat: az idei első három hónapban több DRAM-chip fogyott, mint tavaly az év első hat hónapjában, sőt, ennél magasabb negyedéves forgalmat az elmúlt 11 évben is csupán kétszer regisztráltak.

„A PC-k iránti vártnál erősebb keresletnek és a szűkös készleteknek köszönhetően a forgalom és az átlagárak is szárnyaltak az első negyedévben. Ez az erős kezdés egy tartós növekedés előszele lehet, akár az iparág történetének legjobb éve is lehet az idei” – mondta Mike Howard, az iSuppli memóriapiaci szakértője.

Pedig: hagyományosan az első negyedév a memóriaiparban is a leggyengébb, hiszen ekkor az árak és a forgalom is mérséklődik az ünnepi szezont magában foglaló negyedik trimeszter után. Az elmúlt 20 évben a szekvenciális árcsökkenés átlagosan 14,7 százalékos volt, ám az idén 2,9 százalékos drágulás volt tapasztalható.

Az iSuppli szerint az iparág erős lendülete a második negyedévben is megmaradt, sőt, várhatóan az egész évben kitart, mivel a válság idején visszafogott szűkös kapacitások nem fognak tudni lépést tartani a kereslet robbanásszerű növekedésével. „A kérdés most már nem az, hogy 2010 a DRAM-piac számára kiváló év lesz-e, hanem inkább az, hogy ez lesz-e az iparág valaha volt legjobb éve” – mondja Howard.

Azóta történt

Előzmények