Nyolcéves mélyponton a memóriaipar

Fekete év volt a tavalyi a számítógépekben használt dinamikusmemória-chipek (DRAM) gyártói számára, de előfordulhat, hogy az idei még sötétebb lesz, az első negyedéves forgalmi adatok ugyanis rekordmélységbe zuhantak. Az első három hónapban a DRAM-piac árbevétele éves összehasonlításban 41 százalékkal, 3,57 milliárd dollárra esett vissza – hasonlóan alacsony forgalomra legutóbb 2001 negyedik negyedévében volt példa. A szekvenciális visszaesés a tavalyi utolsó trimeszter 4,38 milliárd dollárjáról 18 százalékos.

A memóriagyártók kálváriája – mutat rá a számokat közlő PC World – két évvel ezelőtt kezdődött, miután egy utólag földtől elrugaszkodottnak bizonyult gyárépítési hullámot követően túlkínálat alakult ki a piacon. A tavaly beütött gazdasági válság tovább rontott a helyzeten, mivel visszafogta a PC-k iránti keresletet. A személyi számítógépek forgalma az idei első negyedévben 6,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A Gartner szerint a trimeszter legnagyobb vesztese a csődvédelemebe menekült német Qimonda, amely a költségek csökkentése érdekében március végére gyakorlatilag leállította a gyártást. A legjobban a legnagyobb DRAM-gyártó, a Samsung teljesített: bár a dél-koreai vállalat árbevétele is csökkent, növelni tudta piaci részesedését (a Gartner-közlemény konkrét számokat nem közöl). Ugyanígy amortizálódó forgalom mellett tudta növelni befolyását a második Hynix és a harmadik Micron – ez utóbbi a japán Elpidát tolta le a dobogó utolsó fokáról.

A Gartner úgy becsüli, hogy a nagy DRAM-gyártók összesített vesztesége az első negyedévben 2,5 milliárd dollárra rúgott, a korábbi trimeszter 2,9 milliárdja után. A legutóbbi nyolc negyedévben az összesített mínusz 15,2 milliárd dollár volt – állítja a piackutató.

Azóta történt

Előzmények