Integrált PDF-olvasót építenek a Chrome-ba

A Flash Player után a PDF-formátumú dokumentumok megnyitására szolgáló Adobe Reader plugin is integrált része lesz a Chrome böngészőnek – közölte a múlt héten a Google. A vállalat a múlt héten a fejlesztői csatornában (dev channel) Windows és Mac platformokon már elérhetővé is tette ezt a funkciót, melyet egyelőre be kell kapcsolni a chrome://plugins oldalon.

Hirdetés

Ha ez megtörtént, a PDF-fájlok ugyanúgy jelennek meg a böngészőben, mint a HTML-oldalak, az egyszerűbb műveletek (nagyítás, keresés stb.) is ugyanúgy működnek ezeken. A Google fejlesztői szerint az integrációnak több előnye is van: egyrészt a PDF-olvasó plugin sandboxban – egy korlátozott jogosultságokat biztosító környezetben – fut, így védi a felhasználót az esetleges PDF-alapú támadásoktól, másrészt az integrációnak köszönhetően automatikusan frissül, amikor csak elérhetővé válik egy új verzió, ezért ezzel sem kell törődnie a géptulajdonosnak.

Egyelőre a dokumentumok megjelenítésének minőségén még van mit javítani – ismerik el, de dolgoznak a hibák javításán. E korai tesztváltozatban az Adobe Reader haladó szolgáltatásai sem működnek mind, azoknak, akiknek ezekre szüksége van, biztosítani fogják az önálló alkalmazás elindításának a lehetőségét.

Amint azt korábban megírtuk: az integráció egy nagyobb kaliberű projektbe illeszkedik. Ez a Mozilla, a Google és az Adobe együttműködésében gondozott fejlesztés egy új, operációsrendszer- és böngészőfüggetlen plugin-API kidolgozását célozza, amely a ma általánosan használt NPAPI-t válthatná le. A cél egy olyan rugalmasabb API fejlesztése, amelyben a pluginek szorosabban integrálhatóak lennének a böngészőkkel, ami a gyakorlatban nagyobb teljesítményt és biztonságosabb működést eredményezne.

Azóta történt

Előzmények