Elégedetlenek a jogvédők az OiNK-ítélettel

Mint hétfőn beszámoltunk róla, felmentő ítéletet hozott Teesside Crown Court esküdtszéke az egykori OiNK torrentportál üzemeltetőjének büntetőjogi perében egy héttel ezelőtt. A több mint két éve húzódó eljárás végeztével Alen Ellis ártatlannak bizonyult bűnszervezetben elkövetett csalás vádjában, így szabad emberként távozhatott a middlesbrough-i bíróságról. A 26 éves férfi az Egyesült Királyságban elsőként állt a törvényszék elé illegális online tartalommegosztás miatt – történelmi pillanatok ide vagy oda, az egykori privát tracker adminisztrátora nem volt hajlandó válaszolni a riporterek kérdéseire, csupán annyit közölt: az OiNK-ot nem fogja feltámasztani hamvaiból.

A több száz zenekiadót, köztük a legnagyobb médiacégeket is tömörítő British Phonographic Industry (BPI) rendkívüli csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán, hivatkozva a hasonló ügyekben hozott korábbi döntésekre. Emlékezetes például Jammie Thomas-Rasset pere, aki 24 megosztott dalért kétmillió dolláros büntetést kapott tavaly júniusban, vagy a lapunknak is nyilatkozó Joel Tenenbaum 675 ezer dolláros bírsága. Éles különbség azonban, hogy Ellis nem csupán megosztott zenéket – jobban mondva segítette elő az általa felügyelt oldalon a tartalmak illegális megosztását –, hanem a hatóságok információ szerint rendesen profitált is a bizniszből.

A BPI közleményében azt fejtegette, hogy a korábbi vádlott közel 200 ezer angol fontot (bő 62 millió forintot) harácsolt össze adományokból, melyet az OiNK felhasználói dobtak össze számára. Annyi bizonyos, hogy a rendőrség az oldal lekapcsolását követően 55 millió forintnak megfelelő amerikai dollárt talál Ellis Paypal-számláján, a havi bevétele az adományokból pedig megközelítette a 3 és fél millió forintot. A férfi a per során azzal védekezett, hogy az önkéntes juttatásokat szerverbérletre költötte – a többletet pedig új kiszolgálók vásárlására fordította.

A felmentő ítélettel különösen elégedetlen Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) szóvivője kijelentette, hogy komolyan fontolgatják egy polgári peres eljárás megindítását Ellis ellen – de ezúttal nem a szerzői jogok megsértése, hanem csalás miatt nyújtanak be keresetet. A szervezet elsődleges célja az adományok visszaperlése, és eljuttatása azon zenekarok vagy előadóművészek részére, akiknek a dalait megosztották a torrentoldalon. Az OiNK fénykorában 21 millió szám letöltését tette lehetővé.

Azóta történt

Előzmények