Interjú a fájlcserélők bajnokával

Joel Tenenbaum
Joel Tenenbaum

Egy héttel ezelőtt az ügyében ítélkező esküdtszék 675 ezer dollár (körülbelül 127 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte azt a bostoni PhD-hallgatót, akit 30 zeneszám illegális megosztása miatt perelt be az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA. A 25 éves Joel Tenenbaum jóval szerényebb összeggel is megúszhatta volna, ha peren kívül megállapodik a jogtulajdonosokkal, de nem tette, mert az évek óta tartó jogi huzavona alatt egyre inkább nonszensznek látta az ellene folytatott eljárást. Mára missziójává vált, hogy a saját példáján keresztül a világot is meggyőzze erről, jogi küzdelmét jogászok csoportja segíti. E-mailben villáminterjút készítettünk vele.

Miért nem egyezett meg peren kívül a lemezkiadókkal? Sok időt és alighanem még több pénzt spórolhatott volna meg...

Próbáltam. Ha jól emlékszem, először 3000 dollárt kértek. Akkor én 500-at küldtem, de azt nem fogadták el. Aztán a bíróságon felajánlottam 5250 dollárt, de akkor már ennek a kétszerese kellett volna nekik.

Pénzem sem volt ennyi, de azt gondoltam, amúgy sem helyénvaló, hogy egy vállalat  megfélemlítésre alapozva ekkora összeget követeljen peren kívül. Úgy képzeltem, hogy ha kitartok a tárgyalásig, mindkét oldal tisztességesen előadhatja az álláspontját és igazságos eredmény születik majd. Az, hogy ki miatt jutott az ügy a bíróság elé, a sztori tálalásának kérdése, és mivel sosem hittem, hogy manipulatív tálalásban felül tudom múlni a RIAA-t, csak a puszta tényekkel tudok szolgálni..

Mit akar, mit remél elérni az ítélet megfellebbezésével?

Ami az anyagi helyzetemet illeti: örülnék, ha nem kellene 675 ezer dollárt kifizetnem és magáncsődvédelmet kérnem.

Ami pedig az ügyet magát: szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mit művel a RIAA az emberekkel, szeretném, ha nyílt és őszinte párbeszéd kezdődne a fájlcseréről. Véget szeretnék vetni a RIAA hadjáratának a kiadók jelenlegi és volt ügyfelei ellen, és szeretnék mindenki mást megkímélni attól, amin én keresztülmentem. Sokan érzik sajátjuknak ezt az ügyet, ezért fontos, hogy végigvigyem, magamért és mindazokért, akik arra biztattak, hogy legyek kemény és harcoljak értük.

Mit gondol a fájlcseréről?

Én nem mondom se azt, hogy a fájlcsere rossz, se azt, hogy a fájlcsere jó. Egyszerűen a fájlcsere létezik, és létezni is fog. Hacsak nem vezetünk be egy zsarnokian önkényes csomagszűrő rendszert az interneten, amivel óriási társadalmi kárt okoznánk és feláldoznánk az internet szabadságát.

Ha mégis marad a bírság, hogyan fog boldogulni?

Enni, inni és levegőt venni azért fogok, de magáncsődöt kell jelentenem.

Használ még fájlcserélő alkalmazásokat zenék és filmek letöltésére és megosztására?

Nem, mert macerás, inkább az iTunest használom. Azt szokták mondani, hogy azzal, ami ingyen van, nem lehet versenyezni, szerintem viszont az iTunes remek találmány, és állja a versenyt.

Jelenleg fizikus PhD-hallgató, milyen területtel foglalkozik?

Hálózatokkal és komplex rendszerekkel.

Azóta történt

Előzmények