Nyugdíjazzák a Firefox 3.0-t

Firefox-logóA böngészőt fejlesztő Mozilla a héten bejelentette, hogy rövidesen megszünteti a Firefox 3.0 támogatását. Ez a főverzió 2008 júniusában jelent meg. Korábban úgy tervezték, hogy ezt az elavultnak tekinthető kiadást januárban nyugdíjazzák, de mivel a 3.6 késve készült el, meghosszabbították az életciklusát. A főverzió utolsó frissítése a jelenleg március 30-án kiadni tervezett 3.0.19 lesz, ezt követően nem készül javítás hozzá.

Azt gondolhatnánk, hogy a 3.0 támogatásának megszüntetése gyakorlatilag senkit sem érint, hiszen a böngésző alapértelmezés szerint automatikusan frissíti magát az újabb kiadásokra. A Gemius SA statisztikáiból azonban az derül ki, hogy a 3.0-s főverziót a magyar Firefox-felhasználóknak még mindig közel 15 százaléka használja. Sőt, 2 százalék számítógépén a 2008 vége óta nem támogatott 2.0 van telepítve, 0,53 százalékuk pedig még az annál is nagyobb kockázatot jelentő 1.5-tel böngészik.

A Mozilla jelenleg az egyelőre 3.7 kódnevű verzió fejlesztésén dolgozik, ennek egy korai előzetesét nemrég adták ki. E változat legfontosabb új funkciója az, hogy önálló folyamatként (process) futtatja az olyan kiegészítőket, mint amilyen az Adobe Flash Player vagy a Microsoft Silverlight, illetve a Moonlight. Ez a gyakorlatban azzal az előnnyel jár, hogy ha a plugin valamilyen oknál fogva lefagy, nem rántja magával az egész böngészőt. A nem válaszoló kiegészítőt automatikusan megpróbálja újraindítani a motor.

Azóta történt

Előzmények