Kipróbálható az új Firefox

A Mozilla egy nyilvános béta-verziót adott ki a Lorentz kódnéven fejlesztett új Firefox-kiadásból. A 3.6.3 alapjaira épülő változat legfontosabb új funkciója az, hogy önálló folyamatként (process) futtatja az Adobe Flash Player, az Apple QuickTime és a Microsoft Silverlight, illetve a Moonlight bővítményeket. Ez a gyakorlatban azzal az előnnyel jár, hogy ha a plugin valamilyen oknál fogva lefagy, nem rántja magával az egész böngészőt. A nem válaszoló kiegészítőt automatikusan megpróbálja újraindítani a motor.

Az „out of process plug-ins” vagy OOPP néven hivatkozott funkció majd a Firefox 3.6.4-es kiadásában jelenik meg. Ennek bétája a jövő héten, végleges változata pedig május elején várható a kurrens ütemterv szerint. Korábban a Mozilla az ilyen jelentős újításokat jellemzően főverziókban vezette be, a 3.6-tal azonban szakítottak e gyakorlattal, és úgy döntöttek: az új szolgáltatásokat, amint elkészülnek, azonnal beépítik az éppen aktuális frissítésekbe.

E bétát most azért adták ki, mert a szélesebb közönség visszajelzésére is kíváncsiak. „Figyeljetek arra, hogy olyan weboldalakat látogassatok, melyek plugineket használnak. Ha lefagyással találkoztok, küldjetek róla jelentést. Ha bármilyen más problémát fedeztek fel, jelentsétek” – írják.

A tesztverzió letölthető Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre – magyar nyelven is – a Mozilla weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények