A Microsoft és a magyar kormány aláírta a stratégiai megállapodást

Miután a kormány áldását adta rá, ma ünnepélyes keretek között stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány nevében Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár, és Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. A megállapodás eredményeképp a nyár elején bejelentett Digitális Oktatási Alapcsomag után létrejöhet a Digitális Otthon Program és a Nemzeti Közoktatási Portál is.

Habár az eseményről hírt adó közlemény a Microsoft részéről hangsúlyozza, hogy az együttműködés része az évi több mint 50 milliárd forint értékű Digitális Oktatási Alapcsomag kidolgozása, amely diákok és oktatók ezrei számára teszi elérhetővé a legkorszerűbb tanulási és tanítási környezetet, ez ügyben ajánljuk olvasóinknak az IT café korábbi cikkét, amelyből kiderül, hogy nem speciális, Magyarország számára kínált szolgáltatásról van szó, hanem a Microsoft globális akciójáról. Ám a híradásokban mindez úgy jelent meg, mintha az amerikai cég gáláns, kifejezetten nekünk szóló ajánlatot tett volna, holott erről szó sincs – a Microsoft egyébként kiváló, de teljes értékében a versenyben még megméretendő kezdeményezése Magyarországon mindenféle egyéb közreműködés nélkül is elérhetővé vált, ahogy az egész világon is.

A Microsoft a mai esemény kapcsán kiemeli, hogy jelenléte érezhető a magyar információtechnológiai ipar egészében, hiszen szinte valamennyi jelentős magyar technológiai céggel partneri kapcsolatot ápolnak – több mint 3000 partnere közel 50 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, és ez az IT ágazat 48 százalékát jelenti.

A stratégiai megállapodás következményeiről és részleteiről a Microsoft Magyarország annyit árult el, hogy így a Microsoft újra jelentős mértékben hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez., ugyanis közreműködésével megszülethet az új, egységes felhasználói felületet kínáló Nemzeti Közoktatási Portál, amely digitális formában minden magyar diák számára hozzáférhetővé teszi a tananyagokat, ezzel is javítva a leszakadó régiókban élők esélyegyenlőségét. Emellett a Digitális Otthon Program révén pedig a magyar otthonokban és a kapcsolódó intézményekben – belátható időn belül – rendelkezésre állhatnak azok az eszközök és szolgáltatások, amelyek Magyarországot egy több ponton összekapcsolt, modernebb és hatékonyabb társadalommá tehetik.

Azóta történt

Előzmények