Ötmilliárdos kárt okozott a kormány a hazai informatikai iparnak

Mintegy 5 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el a hazai kis- és közepes informatikai vállalkozások a játékgépekkel kapcsolatos, egymással ellentétes parlamenti döntések miatt – közölte nemrég Laufer Tamás az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozás szűk egy éve informatikai fejlesztésekre sarkallta a piac szereplőit, ám idén megtiltotta a működésüket. Az ilyen döntési folyamatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyébként is jelentős szakemberhiánnyal küzdő szakma egy része elhagyja az országot – tette hozzá Laufer. Pedig a szakember szerint az informatikai és távközlési szektor főszerepet játszhatna a magyar szakképzett munkaerő itthon tartásában.

Az IVSZ nevében megszólaló vezető elmondta, hogy egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon, és ezen belül a kiemelten szaktudás igényes hazai IKT-szektorban, a jól képzett szakemberek, ezen belül a frissen végzett diplomások hiánya, elvándorlása, ami tovább gyengítheti az egyébként is régóta szakemberhiánnyal küszködő szektort. Emiatt komoly beruházásoktól is eleshet Magyarország, például azért, mert a nemzetközi cégek egyre több infokommunikációs termék gyártását hoznák vissza (elsősorban a nehezen áthidalható kulturális különbségek miatt) a Távol-Keletről a kelet-közép-európai térségbe.

Stratégiai megállapodás kell

Laufer Tamás mindezek folytán azt javasolja, hogy a kormány az összességében 100 milliárd forint értékben exportáló szoftverfejlesztő cégek csoportjával kössön stratégiai megállapodást: „Egy modern munkalapú társadalomnak erős pillérét kell, hogy képezze a magasan kvalifikált, minőségi munkavégzés. Magyarország nem mondhat le a fejlődésről, a haladásról, a világ modern közművéről, az internetről. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a világ technológiai fejlődésével ne tartson lépést. Gyengélkedő informatika és távközlés esetén nincs jövő, nincs fejlődés” – hangsúlyozta a szövetség elnöke, és hozzátette, hogy ha a hazai IKT-szektor nem tud a megfelelő ütemben fejlődni és beruházni, akkor nem fog tudni megfelelő ütemben új munkahelyeket kialakítani és jól képzett szakembereket itthon tartani egy olyan ágazatban, amelynek technológiai vezető szerepe és ezért a fejlődésre gyakorolt szerepe az egész világra jellemző.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár Laufer Tamás felvetésére reagálva felkérte az IVSZ-t, hogy delegáljon tagokat a kormányközi vegyes bizottságokba. Az államtitkár szerint ez egy első és fontos lépés lehet abban, hogy szoftverexporttal foglalkozó hazai cégek számára új üzleti lehetőségek nyíljanak, például az Azerbajdzsánban, Kínában, Oroszországban és Szaúd-Arábiában felállított kereskedőházak révén, vagy az egészségügyi informatika fejlesztésében, valamint a kormány által nemrégiben Kuvaitban kötött innovációs együttműködésben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények