Indiai informatikai céggel kötött stratégiai megállapodást a kormány

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Tata Consultancy Services Magyarországi Fióktelepe (TCS), a megállapodást Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár és Dinesh P. Thampi elnökhelyettes, a Tata budapesti szolgáltatóközpontjának igazgatója írta alá hétfőn Budapesten – jelent meg a tudósítás a kormányzati honlapon.

Dinesh P. Thampi az aláírás előtt elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy növekedési terveiket itt Magyarországon tudják megvalósítani, és 200-300 munkavállalóval szeretnék bővíteni jelenlegi, 900 fős itteni létszámukat. Az igazgató ismertette, hogy a Tata Consultancy Services-t 45 éve alapították Indiában informatikai szolgáltatások és tanácsadás nyújtására. Mára 55 országban 230 ezer embernek ad munkát a TCS, és több mint 1000 cég veszi igénybe szolgáltatásait.

Az indiai cég Magyarországon 12 éve nyújt szolgáltatást Globális Szolgáltatóközpontján keresztül. Az itt dolgozók többsége több nyelvet beszélő, felsőfokú végzettséggel rendelkező mérnök, közgazdász vagy informatikus – mondta el a szolgáltatóközpont igazgatója. Dinesh P. Thampi azt is közölte: a Tata globális egyetemi kapcsolatok programját Magyarországra is kiterjesztik, és oktatásiösztöndíj-lehetőségeiket a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók számára is elérhetővé teszik, mivel a kilábalás kulcsa a jól képzett munkaerő.

Szijjártó Péter az aláírás előtt kiemelte: bár Magyarország nem tagja az eurózónának, a törékeny nemzetközi gazdasági helyzet Magyarországra is hatással van, mivel az export jelentős hányada az Európai Unióba irányul. Ahhoz, hogy a válság után Magyarország a lehető legjobb pozícióból startolhasson, meg kellett érteni, hogy a világban zajlik egy speciális, szövetségkötési verseny. Magyarországon ezért indította a keleti nyitást, amelynek keretében szövetségkötésre törekszik a jó gazdasági teljesítményt nyújtó, egyre erősödő országokkal és az innen érkező vállalatokkal. A TCS-sel való megállapodás a keleti nyitás egyik biztos jele – emelte ki Szijjártó Péter.

Azóta történt

Előzmények