Űrverseny helyett orosz-amerikai megfigyelési verseny

A játékok történetének legkiterjedtebb és legmélyebbre hatoló megfigyelési és kémkedési rendszere működik majd a februári szocsi téli olimpia idején – írja vasárnapi exkluzív riportjában Shaun Walker, a The Guardian moszkvai tudósítója.

Walker információit orosz oknyomozó újságírók által összegyűjtött dokumentumokra alapozza, melyekből kiderül, hogy az orosz szövetségi titkos szolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) célja, hogy a téli olimpia idején sem a nézők, sem a versenyzők ne kommunikálhassanak senkivel az FSZB ellenőrzése nélkül (Vlagyimir Putyin elnök egyébként vasárnap a Vörös téren részt vett az olimpiai láng meggyújtása alkalmából rendezett ünnepségen, és elmondta, hogy a Szocsi tökéletes helyszíne a sporteseménynek, és az orosz emberek mindig is híresek voltak barátságosságukról és nyitottságukról, melyet a játékok idején meg is tapasztalhatnak majd az ide látogatók).

Ugyanakkor az Andrej Szoldatov és Irina Borogan által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a kormányzat több új funkcióval bővítette megfigyelési rendszerét, melyek segítségével bármilyen elektronikus adatáramlást képesek lesznek monitorozni. Az olimpia helyszínén az orosz állam 1996-ban létrehozott megfigyelési rendszerének lehetőségeit jelentősen kibővítették – ez a rendszer a SZORM (Система Оперативно-Розыскных Мероприятий – operatív nyomozati cselekmények rendszere), melyet az elmúlt közel húsz évben folyamatosan tökéletesítettek és fejlesztettek.

szorm

A közbeszerzési pályázati anyagokból és egyéb dokumentumokból látható, hogy az olimpiára készülve a teljes rendszer korszerűsítették, de különösen a fekete-tengeri üdülőhely körzetében történtek jelentős bővítések. A helyszínen nagy kapacitással működik majd egy kulcsszavakra fejlesztett kereső-monitorozó alrendszer, melyet fejlesztésekkel és a távközlési vállalatok bevonásával összehangoltak az országos rendszerrel. Egy, a Guardian tudósítója által megkérdezett szakértő szerint a Szorm összevethető az Edward Snowden kiszivárogtatása folytán megismert amerikai Prismmel, ám míg az NSA rendszerében az országon belüli megfigyelés korántsem hibátlan, addig a Szorm e téren szinte tökéletes, az elmúlt négy év technológiai fejlődése következtében a szisztéma képességei és kifinomultsága messze meghaladják a pekingi olimpián alkalmazott hasonló megoldásokét.

szorm

Az orosz biztonsági készülődés és a Szorm fejlesztése nem maradt titokban, az amerikai külügyminisztériumban év elején már arról tartottak belső tájékoztató ülést, hogy az olimpiára utazók roppant körültekintően használják ott a kommunikációs csatornákat, ugyanis az orosz kormány utasítására minden távközlési szolgáltatónál felszerelték a forgalmat figyelő fejlett technológiai berendezéseket.

A múlt héten egy kivételes sajtótájékoztatót is tartottak a Szormmal kapcsolatban, és itt az FSZB képviselője elmondta, hogy csak a szükséges biztonsági intézkedéseket tették meg, ráadásul nem is olyan tolakodóak, mint például a londoni olimpiát biztosítók, akik – fogalmazott Alekszej Lavriscsev – „még a vécékbe is CCTV kamerákat szereltek fel”. Ilyen nem lesz Szocsiban, mondta a hivatal képviselője.

Azóta történt

Előzmények