Az NSA mégiscsak fizetett a nagy amerikai IT cégeknek

Az Edward Snowden által megszerzett információk nyilvánosságra hozatalában főszerepet játszó brit lap, a The Guardian pénteken újabb bombát robbantott: egy szerdán hozzáférhetővé vált korábbi amerikai bírósági ítéletet ismertettek, és a szöveg alapján világos, hogy az Egyesült Államok vezető nemzetbiztonsági ügynöksége a National Security Agency (NSA) több millió dollárt fizetett kompenzációként a nagy internetes vállalatoknak.

Az ítéletet az úgynevezett FISA-bíróság hozta (Foreign Intelligence Surveillance Act: a hírszerzést, a külföldiek megfigyelését szabályozó törvény), melynek az a feladata, hogy a hírszerzési tevékenység törvényességét felügyelje. A titkosítás alól feloldott 2011-es döntés megállapítja, hogy az NSA nem volt képes úgy végezni a megfigyeléseket, hogy az ügyekben nem érintett amerikai állampolgárok kommunikációját ne hallgassák le, ezzel pedig megsértették az alkotmány negyedik kiegészítését, mely tiltja az amerikai polgárok indokolatlan, felhatalmazás nélküli megfigyelését.

FISA court opinion with exemptions by The Washington Post

A határozatból és egyéb, Edward Snowden által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a bíróság rendszeresen megvizsgálja, hogy a megfigyelés törvényesen zajlik-e, és ha igen, ezt tanúsítvánnyal, „működési engedéllyel” igazolják. A 2011-es ügy arra világít rá, hogy a megfigyelésbe bevont – együttműködésre kötelezett – nagyvállalatoknak jelentős összegbe került, hogy megfeleljenek a törvényességi előírásoknak, az NSA pedig ezeket a több millió dollárra rúgó költségeket térítette meg.

A Guardian megkérdezte az érintett cégeket, hogy kaptak-e ilyen költségtérítést, mennyi pénzről van szó, milyen formában történt ez, illetve, hogy kapcsolatban van-e a kifizetett összeg a Prism megfigyelési programmal.

A Yahoo! szóvivője kissé kitérően azt válaszolta, hogy a törvények előírják, hogy a kormány megtérítse a szolgáltatóknak azokat a költségeket, melyek kormányzati kérések végrehajtásához szükségesek. A Facebook azt közölte, hogy ők soha nem kaptak olyan kompenzációt, mely kapcsolatban lett volna a kormányzati adatigénylésekkel. A Google egyetlen konkrét kérdésre sem válaszolt, általános közleményükben  kijelentik, hogy sosem csatlakoztak megfigyelési programhoz, és várják a kormány válaszát korábbi kérésükre, mivel szerintük a sajtóban megjelenő vad állításokat csak akkor tudják cáfolni, ha a valódi történésekről beszélhetnének a nyilvánosság előtt. A Microsoft sem válaszolt igazán egyenesen: a szóvivő azt közölte, hogy csak megfeleltek a bírósági ítéletnek, és nem jön számba, hogy kaptak-e kompenzációt.

Azóta történt

Előzmények