Nem elég jó a Vista? Itt a Longhorn Reloaded!

Vannak felhasználók, akik úgy érzik, hogy a Microsoft a Windows Vistával csúfot űzött az annak idején Longhorn kódnéven fejlesztett operációs rendszer ideájából. A kereskedelmi forgalomba került változat szerintük halovány lenyomata csupán az eredeti koncepciónak. Néhány programozó – szám szerint hét fejlesztő és két teszter – a csalódottak táborából a kesergést cselekvésre cserélve elhatározta, hogy feltámasztja a félbehagyott rendszert. Amint a nagyralátó, de megjósolhatóan kérészéletű, Longhorn Reloaded néven futó projekt honlapján olvasható, a fonalat ott vették fel, ahol a Microsoft elhagyta: a 2004-es WinHEC-en kiadott 6.0.4074-es kiadást kezdték el adjusztálni. Tény, a szoftvervállalat nem sokkal később jelentette be, hogy kihagyja az operációs rendszerből a merevlemezen tárolt adatok adatbázis-szerű rendezését és keresését lehetővé tévő Windows File System – röviden WinFS – fájlrendszert, az új kernelt pedig lecseréli a Windows Server 2003-ban használtra.


Sok van még hátra

Kérdés, hogy ez a néhány fős csapat mit tud kezdeni a hatalmas programkóddal. Félő, hogy nem sokat. Mert még ha a technikai akadályokon sikerülne is túllendülniük – ami önmagában is csoda lenne –, a Microsoft jogászai bármikor megcsáklyázhatják a projektet, hiszen a Windows végfelhasználói licencszerződése nem engedi meg a program módosítását és a buherált változatok terjesztését.

Jean-Marie Houvenaghel, az ötletgazda mindennek ellenére optimista. Amint a ZDNet-nek elmondta: már elkészült az első, M1 nevű változat, amelyet hamarosan követ az M2 is, bár egyelőre mindkettő esetében csupán a telepítéssel kapcsolatos hibák kiirtására koncentráltak. Az is kiderült, hogy a Microsoft még nem zaklatta őket, talán azért – mondja –, mert nem érdekli őket a félbehagyott kód sorsa, vagy talán nem is hallottak a Longhorn Reloaded projektről.

Azóta történt

Előzmények