Microsoft: rekordot döntött a Vista

Közel 40 millió Vista-licencet értékesített eddig a Microsoft – jelentette be tegnap Bill Gates a szoftvervállalat hardverfejlesztőknek rendezett konferenciáján Los Angelesben. Ez közel kétszerese a korábbi verzió, az XP eladási adatainak, és több, mint amit az operációs rendszerek piacán a legnagyobb versenytársak együttvéve fel tudnak mutatni. A Microsoft-elnök külön kiemelte, hogy a több szolgáltatást kínáló Vista-verziókat keresik a felhasználók, ezek teszik ki a teljes forgalom 78 százalékát. Ez pedig emeli a termék átlagárát és így a szoftvercég árbevételét.


Gates, Steve Ballmer és egy boldog család a Vista-premieren

Elemzők ugyanakkor korábban már rámutattak arra, hogy az összehasonlítás a 2001-ben piacra dobott Windows XP eladásai adataival nem teljesen fair. Nem szabad elfeledkezni arról – érvelnek –, hogy az XP megjelenése óta a PC-piac majdnem megduplázódott. Míg 2002-ben 51 millió új személyi számítógépet adtak el világszerte, az idén az előrejelezések szerint már 96 milliót. Ráadásul a világ jó néhány országában – Magyarország nem tartozik ezek közé – már tavaly október óta lehetősége volt a vásárlóknak arra, hogy ingyenes vagy kedvezményes árú frissítést lehetővé tévő kuponnal vásároljanak új PC-t. Ilyen esetekben Windows XP-vel kapták meg a gépet, de az operációs rendszert a Vista piacra kerülését követően lecserélhették. Tehát valójában nem csak az elmúlt három hónap számai szerepelnek a statisztikákban.

Gates egyben hivatalosan is megerősítette azt az internet-szerte már ismertté vált tényt, hogy a Longhorn-alapokra épülő szerver-operációsrendszer Windows Server 2008 néven kerül forgalomba.

Azóta történt

Előzmények