A Dell visszahozza a Windows XP-t

A felhasználók kérését meghallgatva a Dell ismét felvette az új konfigurációkhoz választható operációs rendszerek közé a Windows XP-t. A világ második legnagyobb PC-gyártója hat gépen – két Dimension desktopon és négy Inspiron noteszen – kínálja opcióként az XP Home-ot vagy Professionalt. A hatodik évét taposó operációs rendszert a Dell felhasználói kéréseknek és javaslatoknak fenntartott weboldalán, az IdeaStorm-on tapsolták vissza, a felvetés – melyet egy nappal a szájt elindítása után publikáltak – több mint 12 000 szavazatot kapott.

A cég egyébként éppen április elején kezdte el újból kínálni a kisvállalkozásoknak szánt konfigurációin a Windows XP-t, de akkor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az otthoni felhasználókat megcélzó gépeken kizárólag a Vista lesz elérhető. A kéréseknek engedve azonban most meggondolták magukat, igaz, a régebbi operációst rendszert egyelőre kizárólag az amerikai vásárlók választhatják.

Amint az ismert, a Microsoft Windows Vista január 30-án került széles körben forgalomba. Azóta a legnagyobb PC-gyártók fokozatosan vonták ki az előtelepített XP-ket a kínálatukból. A Dell például márciusban már csupán két géphez kínálta ezt az opciót. Nem véletlen, hogy az új operációs rendszer elsősorban új számítógépekkel együtt és nem az önállóan megvásárolható, dobozos változatában fogyott jól. A Dell mostani lépése éppen ezért aggaszthatja a Microsoftot, hiszen ha a többi nagy gyártó is hasonló lépésre szánja el magát, az már komolyan lelassíthatná a Vista térnyerését.

A kérését az IdeaStormon publikáló felhasználó azt szerette volna elérni, hogy a Dell a Vista megjelenését követő legalább egy évig kínálja lehetőségként az XP-t is a vásárlóknak. Ő akkor még nem tudta, hogy ennél tovább nem is tehetné, hiszen – amint közben kiderült – jövő februártól a jelentős PC-gyártók már nem juthatnak hozzá a régebbi rendszer licenceihez.

Azóta történt

Előzmények