Nagyon megy az Intelnek

Továbbra sincs jele annak, hogy az amerikai gazdaság gyengélkedése magával rántaná a technológiai ipart – ismét ezt az üzenetet hordozták az Intel számai. A világ legnagyobb chipgyártója a második negyedévben 25 százalékkal növelte nyereségét, és a jelenlegi negyedre az elemzők jóslatait überelő prognózissal állt elő. Paul Otellini vezérigazgató szerint a vállalat chipjei iránti kereslet „minden szegmensben és a világ minden táján” erős.

A júniussal zárult trimesztert az Intel 9,47 milliárd dollár árbevétellel és 1,6 milliárd dollár nettó profittal zárta – a növekedés az egy évvel korábbi számokhoz képest 9,1, illetőleg 25 százalék volt. Otellini elmondta, hogy a vállalat notebookokba szánt processzorainak forgalma most először megelőzte az asztali gépes chipekét, e régóta várt áttörés fél évvel előbb jött el, mint várták. Mind a noteszgépes CPU-kból, mind a chipkészletekből rekordmennyiséget adott el a vállalat a második negyedévben. Az olcsóbb laptopok iránti kereslet növekedése miatt ugyanakkor nőtt az olcsóbb chipek részaránya is a forgalomban, ezért a haszonrés 53,8 százalékról csupán 55,4 százalékra nőtt, amely a prognosztizált értéket alulról súrolja.

A harmadik negyedévben viszont már 58 százalék körüli haszonrést vár az Intel, 10 és 10,6 milliárd dollár közötti árbevétel mellett. A Wall Street ennek a sávnak az alsó végét jelölte meg korábbi prognózisában.

Azóta történt

Előzmények