Mélyponton az AMD

Hiába sikerült remekül az Advanced Micro Devices (AMD) legújabb, RV770 nevű grafikus processzora, az amerikai vállalat még mindig nyögi annak a két évvel ezelőtti akvizíciónak a terheit, melynek során a chip fejlesztőit megszerezte. A kanadai ATI Technologiesért akkor 5,4 milliárd dollárt fizetett a félvezetőgyártó, mint utólag kiderült: jóval többet annál, amennyit ért volna. Tavaly a felvásárlás miatt közel 1,7 milliárd dollár cégérték-amortizációt volt kénytelen elkönyvelni az AMD, az idei második negyedévben pedig ezt újabb 880 millióval toldja meg. E múlt csütörtökön – a most csütörtökön publikálandó negyedéves jelentés előzeteseként – közölt hír pénteken 16 éves mélypontra, 4,6 dollárra húzta vissza a vállalat papírjait: legutóbb 1992 júliusában voltak ilyen mélyen a részvények. (Tegnap az árfolyam 4,82 dolláron zárt.)

Az AMD ráadásul nem csak az akvizíció miatt került nehéz helyzetbe: a fő tevékenységi körének számító processzorbizniszben sem remekel, ahol termékbevezetési csúszások és a rivális Intel verhetetlennek tűnő chipjei miatt nem képes hozni a várt teljesítményt. Nem véletlen, hogy a 358 millió dolláros mínusszal zárult első trimesztert követően Hector Ruiz vezérigazgató komolyabb átalakítást helyezett kilátásba. A vállalat az idén nagyjából 1650 alkalmazottját, teljes állománya 10 százalékát tette lapátra, de le fogja építeni azokat a nem fő üzletágakat is, amelyek gyengén teljesítenek.

A mostani negyedévben az elbocsátások kapcsán 32, egyéb tételként pedig 36 millió dolláros egyszeri költséget is kénytelen elkönyvelni a cég, így összesen 948 milliós mínusszal indul. A negyedéves számokat csütörtökön, a NYSE zárását követően hozzák nyilvánosságra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények