A Vista kevés lesz az IE 10-nek

ie9-logóAz Internet Explorer 10 e héten kiadott platformelőzetese nem települ Windows Vistára. Azoknál a felhasználóknál, akik erre az operációs rendszerre (vagy Windows XP-re) szeretnék installálni a korai tesztverziót, a következő figyelmeztetés jelenik meg: „A Windows Internet Explorer Platform Preview nem támogatja a Windows 7-nél régebbi operációs rendszereket.”

Ez a követelmény egyébként a telepítési útmutatóban is szerepel. A Microsoft később megerősítette: ez így is fog maradni, a Vistára később sem lesz telepíthető az Internet Explorer 10. Amint a cégnek a Computerworld számára megküldött válaszában szerepel: „A Windows Vistát használók számára kiváló böngészési élményt biztosít az IE 9. Az IE 10 esetében arra törekszünk, hogy előmozdítsuk azt a fajta innovációt, mely csak akkor tapasztalható, ha a kihasználjuk a modern operációs rendszerekben és hardverekben elérhető fejlesztéseket.”

A nehezen értelmezhető mondat (angol eredetiben lásd itt) azt sugallja, hogy a Vista már nem elég korszerű rendszer az új böngésző kiszolgáláshoz. Hasonló okok miatt döntött úgy a Microsoft, hogy az Internet Explorer 9-et nem készíti el Windows XP-re. Csakhogy az XP egy közel tízéves rendszer, mely valóban jelentősen eltér az utódjaitól, a Windows Vista és a 7 azonban ugyanazokra az alapokra épül. Noha vannak olyan technológiák – ilyen például a Direct2D és a DirectWrite –, melyek először a Windows 7-ben jelentek meg, de ezek közül azokat, melyek a böngésző szempontjából relevánsak lehetnek, Vistán is elérhetővé tették frissítésként.

Hogy pontosan mi áll a Vista hanyagolásának hátterében, a vállalat nem árulta el. Mindenesetre a jelenlegi állás szerint elképzelhető, hogy az Internet Explorer 10 egyetlen operációs rendszeren fut majd, amikor elkészül: a Windows 7-en – már ha előbb elkészül, mint a 2012 második felében kiadni tervezett Windows 8.

Kapcsolódó hír, hogy a Microsoft bejelentette: április 18-án megkezdi az Internet Explorer 9 terjesztését a Windows 7 és Vista automatikus frissítés szolgáltatásában. Az új verzió terjesztése fokozatos lesz, a rendszer az érintett felhasználóknál legkésőbb június végéig fel kell, hogy ajánlja a telepítést. A böngésző – ahogy az már megszokott – nem települ automatikusan, hanem csak felhasználói jóváhagyás után.

Azóta történt

Előzmények