Windows Vista SP1: közeleg a vég

Másfél hónap múlva, július 12-én véget ér a Windows Vista első szervizcsomagjának (SP1) életciklusa, ezt követően nem jár támogatás az operációs rendszer e verziójához. A Microsoft az érintett felhasználóknak azt javasolja: frissítsék a rendszerüket az újabb szervizcsomaggal, vagy térjenek át a Windows 7-re.

A Vista SP1 terméktámogatása a vállalat rendes termékéletciklus-ütemtervében lefektetett szabályok szerint fejeződik be – a szervizcsomagokat a cég a következő pakk kiadásától számított 24 hónapig támogatja. Azok a Windows-verziók, amelyek támogatása megszűnik, nem kapnak több programfrissítést a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Ez vonatkozik azokra a biztonsági frissítésekre is, amelyek célja, hogy a számítógépet megóvják a vírusoktól, kémprogramoktól és a személyes adatok eltulajdonítására alkalmas egyéb kártevőktől.

A hazánkban ma már minden negyedik internetre kapcsolódó számítógépen megtalálható Windows 7-re való átállás Windows Vistáról frissítéssel is történhet a fájlok, a beállítások és a telepített programok megtartásával. Annak, aki nem tervezi az átállást, a Microsoft a legfrissebb, második szervizcsomag (SP2) telepítését javasolja.

A Windows Vista SP1 a határidő lejárta után is megszokott módon működik, de mivel semmiféle frissítés nem érkezik hozzá, idővel egyre sebezhetőbbé válik. További információk a Microsoft Magyarország weboldalán olvashatók.

Előzmények