Újabb kóstolót kaptunk a Windows 8-ból

A Microsoft először az év elején megrendezett Consumer Electronics Show (CES) szakkiállításon mutatta meg a nagyközönségnek Windows 8 kódnéven fejlesztett operációs rendszerét. Akkor a rövid demó csupán annak az alátámasztására szolgált, hogy a következő Windows működni fog nemcsak a hagyományos PC-kben elterjedt x86-os, hanem a mobiltelefonokban és tabletekben dolgozó ARM-processzorokon is, de új funkciók, szolgáltatások nem kerültek szóba.

Ezen a héten viszont igen. A vállalat most egy egyesült államokbeli IT-konferencián, illetve a tajvani Computexen is bemutatta a Windows 8 radikálisan áttervezett grafikus felületét és néhány fontos újdonságát. Az új rendszert alapvetően az okostelefonokon és tableteken megszokott érintésvezérlésre hegyezik ki, miközben persze az új interfész – ha nehézkesebben is – kezelhető lesz billentyűzettel és egérrel is.

Touch me

Amint Mike Angiulo, a Windows-ökoszisztémáért felelős alelnök Tajpejben demonstrálta: az új grafikus felület a Windows Phone 7-ben megismert mozaikokra (tile) épít, melyek nemcsak ikonként használhatók az alkalmazások indítására, de értesítések, képek megjelenítésére is alkalmasak (a bemutató a videóban 5:40 körül kezdődik). Ilyen mozaikalapú felület váltja a hagyományos desktopot az új Windowsban – nemcsak az érintéssel vezérelhető készülékeken, de a hagyományos PC-ken is.

Hogy a megszokottól radikálisan eltérő felület ne ijessze el a felhasználókat, a hagyományos asztal egy gomb- (pontosabban mozaik-)nyomásra előhívható. Itt azonban a váltás nem úgy működik, mint az eddigi Windowsok esetében (vagy a régi, vagy az új felület), hanem a kettő párhuzamosan fut: a klasszikus desktop a mozaikrendszer egyik alkalmazásaként működik, és ugyanúgy kezelhető, ahogy a többi app.

A tile-os felület hátterében ott van a teljes Windows, aminek köszönhetően például a felhasználók ugyanúgy elérhetik és kezelhetik a készüléken tárolt fájljaikat, mint ma. Ráadásul ugyanígy hozzáférnek azokhoz az alkalmazások is, melyek meg is tudják osztani egymással az állományokat.

Angiulo hangsúlyozta: bár az érintésvezérlés kiemelt szempont a fejlesztés során – ami nem meglepő, hiszen a Windows 7 e tekintetben nem túl erős –, nemcsak tableteken, hanem minden megszokott PC-formátumhoz elérhető lesz a Windows 8. Ezt demonstrálandó az üzletágvezető egy Samsung notebookokon mutatta be, hogy billentyűzettel és touchpaddel sem ördöngösség a mozaikos felület kezelése. Az most is elhangzott, hogy a következő Windows futtatásához nem lesz szükség erősebb hardverre, mint amit a Windows 7 megkövetel.

ARM: nem csak tablet

A rendszer bizonyos szempontból alkalmazkodik majd a hardverhez: például ha a kijelzőn nincs arra elég hely, nem engedi meg az egyes appok osztott képernyős egymás mellé helyezését, hanem azokat teljes ablakban nyitja meg. A Microsoft egyébként szélesvásznú, 16:9-es képarányú kijelzőket ajánl a Windows 8 mellé.

Mike Angiulo bemutatott négy olyan ARM-alapú rendszert is, melyen a Windows 8 tesztváltozata futott. E platformon láthatóan lemaradásban van a fejlesztés: a menedzser látványosan kerülte az új grafikus felület használatát e gépeken (noha amúgy a mozaikalapú interfész éppen az ARM-hoz szabott Windows Phone 7-ben jelent meg). Itt kizárólag a hagyományos asztal volt látható: ezen indított el videolejátszást, illetve ezen keresztül másolt fájlokat egy USB-s pendrive-ról a gépre Angiulo.

Figyelemre méltó, hogy a bemutatott ARM-os gépek között volt egy ultrakönnyű noteszgép is, mely az NVIDIA Kal-El kódnéven fejlesztett négymagos rendszerchipjére épült. Angiulo ki is emelte: ne gondoljuk azt, hogy e hardverplatform csak tabletekben fog visszaköszönni.

Szabványok és korlátok

Arról nem esett szó, hogy miként lesz biztosítva – főleg ARM-platformon – a meglévő Windows-alkalmazások kompatibilitása, arról viszont igen, hogy a Windows 8-hoz egy új alkalmazásfejlesztői platformot talált ki a Microsoft. Ez szabványos webes technológiákon (HTML5, JavaScript, CSS) keresztül támogatja az appok fejlesztését, melyek így értelemszerűen mind x86-os, mind ARM-alapokon működnek majd. Ilyeneket – ezt valószínűsíti a kezdőképernyőn látható „Store” mozaik – a cég alkalmazásboltjából lehet majd letölteni.

A hírek szerint a Microsoft szigorú követelményeket ír elő a Windows 8-ot használó számítógépek gyártóinak azért, hogy a rendszer minden eszközön zökkenőmentesen fusson. J.T. Wang, az Acer elnöke a Computexen újságíróknak panaszkodott is amiatt, hogy a korlátok rendkívüli módon leszűkítik a gyártók mozgásterét.

A Microsoft azt most sem árulta el, hogy pontosan mikor jelenik meg az új operációs rendszer, de utalt rá, hogy ez 2012-ben várható. A cég most is kihangsúlyozta: a Windows 8 egyelőre nem terméknév, csupán egy fejlesztési kódnév.

Azóta történt

Előzmények