Hogy mik vannak! Microsoft-Linux együttműködés

Nem kis meglepetést okozott, hogy a Microsoft a Linux Alapítvánnyal együttműködésben kiadott egy új, Linux-tanúsítványt: ez a Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) Linux on Azure.

A nyílt forrást támogató közösség és a Microsoft közeledésére utalt már nemrég, hogy bejelentették az Azure Cloud Switch (ACS) fejlesztését, ami a keresztplatformokat támogatja. A tanúsítvány bejelentésekor Mark Russinovich, az Azure technológiai vezetője újra hangsúlyozta, hogy egyre több ponton kapcsolódnak össze a windowsos és a linuxos rendszerek, ezért a támogatás megkerülhetetlen – már csak üzleti szempontból is. Az új tanúsítvány mind a Microsoft, mind a Linux Alapítvány előírásainak megfelel. A pályázóknak mindkét szervezet elvárásait teljesíteniük kell, ha meg akarják kapni a minősítést.

A Microsoft jelenleg nyolc Linux-disztribúciót támogat az Azure szolgáltatásban: Canonical Ubuntu, CentOS, CoreOS, Oracle Linux, SUSE Linux Enterprise, openSUSE, illetve most már a Debian GNU/Linux és a Red Hat Enterprise Linux.

Azóta történt

Előzmények

  • Belfiore egy év szabadságra megy, egyre több a linuxos Azure

    Ötből négy megoldás Linux rendszert használ. A Windows 10 Mobile fejlesztései végénél jár, Joe Belfiore világ körüli útra indul családjával.

  • Linuxot fejlesztett a Microsoft

    Nem megkésett április elsejei tréfáról van szó, adatközpontokba szánt célszoftvert készítettek. Gyorsabb hibajavítás, moduláris felépítés jellemzi.