Rejtélyes halál: elhunyt a Debian projekt alapítója

A hírek alapján csak egyetlen dologban lehetünk biztosak: december 28-án fiatalon, 42 évesen elhunyt Ian Murdock, a nyílt forrású közösség tisztelt alakja, a Debian projekt egyik elindítója.

A szoftvermérnök halálának körülményei azonban tisztázatlanok, mivel több kétséget ébresztő információ is publikussá vált. A legfontosabb talán az, hogy Murdock Twitter-fiókjában hétfőn olyan bejegyzések szerepeltek, melyek öngyilkossági szándékról, illetve rendőri erőszakról szóltak. A fiókot azóta törölték, de a mentett szövegek elolvashatóak.

A konspirációs elméletek természetesen azonnal megjelentek, és a föntebbiekből következően két részre oszthatóak: az egyik szerint valós információk jelentek meg a fiókban, így Murdock mindenképp valaminek az áldozata, a másik elképzelés még tovább megy, mivel szerintük Murdock fiókját feltörték, hogy elhelyezzék benne az üzeneteket, ami aztán még átláthatatlanabbá teheti az ügyet.

Rendőrségi forrásokra alapozva arról is szólnak hírek, hogy a látványosan részeg Murdockot a rendőrség 26-án lakókörnyezetében betörési kísérlet miatt valóban le akarta tartóztatni, és az intézkedés közben dulakodás alakult ki, melyben a mérnök megsérült. Murdock az eset után egy nappal újra be akart hatolni egy szomszédja házába, aminek megint rendőri intézkedés lett a vége, mely után óvadék ellenében helyezték szabadlábra. És ezek után jöttek az említett, zaklatott Twitter-üzenetek.

Zaklatott üzenetek
[+]

Tehát azt most még nem tudjuk, hogy Murdock hogyan és miért halt meg, de azt viszont igen, hogy a Nyugat-Németországban született szakember, aki még egyetemi hallgatóként hirdette meg a Debian projektet, majd meghatározó szerepet játszott a nyílt forrást támogató közösség életében, kiemelkedő jelentőségű tevékenységet folytatott.

Nagy tehetségű, kiválóan felkészült és innovatív informatikus távozott. Nyugodjék békében!

Azóta történt

  • Elhunyt az e-mail atyja

    Ray Tomlinson szombaton vesztette életét. A 74 éves legendával szívroham végzett.

Előzmények