Megbüntették a Microsoftot, de nem a várt mértékben

A korábbi híradások jórészt igaznak bizonyultak, ugyanis az Európai Unió (EU) versenyügyi bizottsága ma kihirdette határozatát a Microsoft ügyében, és közölték, hogy mivel nem tartották be a korábbi megállapodást, ezért az Európai Bizottság (EB) a böngészőválasztó képernyő meg nem jelenítése miatt 561 millió eurónyi büntetés megfizetésére kötelezi őket.

Az üggyel az IT café is rendszeresen foglalkozott, és megírtuk, hogy a korábban az Opera Software panasza alapján megindított eljárás kiegyezéssel végződött: az EB eltekintett a büntetéstől, mivel a Microsoft megígérte, hogy operációs rendszerüket 2014-ig úgy szállítják, hogy az a telepítéskor felajánlja a fogyasztóknak egyéb, az Internet Explorerrel versenyben lévő böngészők telepítését is. A vállalat azonban hézagosan teljesítette vállalását, ugyanis a Windows 7 első javítócsomagjában 2011 májusától 2012 júliusáig ez az opció, funkció nem jelent meg. A kialakult vitában a Microsoft nem tagadta mindezt, ám azzal érvelt, hogy ennek a hiányosságnak technikai okai voltak. Az EB ebben a kérdésben – számtalan magas szintű egyeztetés után is – kérlelhetetlennek bizonyult, és úgy határoztak, hogy mivel az említett időszakban az EU területén körülbelül 15 millió fogyasztónak nem ajánlotta fel a Windows a kialkudott választási lehetőséget, a Microsoft megszegte a megállapodást.

Joaquín Almunia, az EU versenyügyi biztosa, az EB alelnöke a határozat kihirdetésekor elmondta, hogy a 2009-es vizsgálat során megállapították a termékkapcsolást, illetve a piaci erőfölénnyel való visszaélést, ám elfogadták a Microsoft által javasolt ajánlatot a böngészőválasztóról. Ennek a jogi értelemben is kötelező ígéretnek a be nem tartását kérik most számon a vállalaton, ugyanis a jogkövető magatartás alapelv, a határozatok be nem tartása a legsúlyosabb vétkek egyike. A hivatalos közlemény elmondja azt is, hogy a böngészőválasztó bevezetése sikeres versenyügyi határozat volt, ugyanis a lehetőség megnyitása után 2010 novemberéig 84 millió esetben egyéb böngésző letöltését regisztrálták a böngészőválasztón keresztül az EU területén.

Azóta történt

Előzmények