Rekordbüntetést szabhat ki a Microsoftra az EU

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy újabb vizsgálatot indítanak a Microsoft ellen, melynek célja, hogy megállapítsák: az amerikai vállalat vajon eleget tett-e azoknak a kötelezettségeknek, melyeket a böngészőválasztás kapcsán felvállalt, és viszonylag éles hangon figyelmeztettek arra, hogy amennyiben hiányosságokat tapasztalnak, annak súlyos következményei lesznek.

Ahogy annak idején az IT café is folyamatosan beszámolt a hosszadalmas eljárásról, a versenyügyi vizsgálat és az egyezkedés azzal zárult három éve, hogy a Microsoft vállalta: a Windowst telepítő felhasználók egy böngészőválasztó képernyővel fognak találkozni, ezen eldönthetik, milyen böngésző legyen gépükön az alapértelmezett. A Microsoft ennek terjesztését el is kezdte, ám az EB szakértői szerint felhagytak vele, és a Windows 7 első javítócsomagos változatában már nem szerepel a böngészőválasztó.

A Microsoft hivatalosan elismerte, hogy a helyzet valóban ez, de ennek technikai hiba az oka, melyet már kijavítottak, és azóta ismét megjelenik a böngészőválasztó. Felhívják arra a figyelmet, hogy a Windows 7 eredeti kiadásában, illetve az XP-ben és a Vistában folyamatosan működött a böngészőválasztás. A Windows 7 SP1 esetében fellépő hiba miatt elnézést kértek, és felajánlották azt is, hogy a kötelező böngészőválasztás záró határidejét (2014) hosszabbítsák meg 15 hónappal. Az esetet kivizsgálják, hogy megelőzhessék a hasonló jövőbeli hibákat.

A történteket kommentálva Joaquín Almunia, az unió versenyügyi biztosa elmondta, hogy a hiányosság 2011 februárja óta egészen mostanáig fennállt, és ez idő alatt legalább 28 millió európai vásárló nem is találkozott a böngészőválasztóval. Almunia szerint ez lenne az első eset, hogy egy ilyen megállapodást a másik fél nem tartott be, és ha vétkesnek találják a céget, különösen szigorú lesz a büntetés (a szokásos versenyügyi büntetések felső határa az EU-ban az éves árbevétel 10 százaléka).

Azóta történt

Előzmények