Megtekinthető a világháló állapotjelzője

Az Akamai Technologies, a világ egyik vezető internetes vállalkozása érdekes szolgáltatást mutatott be nemrégiben. Gyakorlatilag megkísérelték a lehetetlent: olyan hálózati térképek férhetőek hozzá a vállalat honlapján, melyek valós időben mutatják az internet „egészségi állapotát”, tehát a hálózati forgalmat, a sebességet, az internetes támadásokat stb.

A (nyilvánvalóan nem szakmai, hanem promóciós célok vezette) új szolgáltatást az a szándék hozta létre, mely szerint az átlagfelhasználónak is betekintést kell nyújtani arról, hogy az internetes hálózat sokkal bonyolultabb, mint azt egy kívülálló sejtené – mutatta be a technológiát Robert Blumofe, az Akamai alelnöke.


Támadások egy adott pillanatban


Az Akamai a világ internetes hálózatainak egyik legnagyobb ellátója, platformja több mint 25 ezer nagy szerveren működik a világ 750 nagyvárosában, s becslésük szerint a hálózati forgalom körülbelül 20 százalékát menedzselik szoftvereik. Hogy e munkát jól végezhessék – fejtette ki Blumofe –, folyamatos aktualizálásra van szükségük, hogy az internetes forgalom nehogy „dugóba” szaladjon. E munkának bizonyos részletei érhetőek el a nagyközönség számára is a június óta honlapjukon – nem a teljes netes forgalom, csak a web, a világháló mozgásai és történései.

A rácsodálkozáson túli igényeket támasztó felhasználók választhatnak olyan kimutatásokat is, melyek például az e-kereskedelem vagy a hírek letöltésének állását ábrázolják számukra.

Azóta történt

Előzmények