Már megvannak a World Wide Grid alapjai

Európai kutatóknak köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk annak az álomnak a megvalósulásához, amikor az interneten keresztül kaphatunk nagyobb számítási teljesítményt vagy tárterületet.

Az interneten alapuló World Wide Grid talán még évekre van a megvalósulástól, de kezd alakot ölteni – mint anno a World Wide Web is – az akadémiai és tudományos intézetek között. Az internet jelenleg számítógépek közötti kommunikációs csatornaként működik, a Grid („rács”) azonban ennél több: nemcsak kommunikációs csatornaként funkcionál majd, hanem képes lesz a számítógépek erőforrásait megosztani is.

A jelenlegi állás szerint egy sor egymástól elszigetelt grid (rács) működik, amelyek lehetővé teszik az erőforrások megosztását fürtökbe fűzött számítógépeken. Ezek a gridek rendszerint egy specifikus cél elérése érdekében működnek, saját middleware-rel (köztes szoftverréteggel), ami viszont lehetetlenné teszi a gridek közötti átjárást; feladatuk, hogy a gridhez kapcsolják a hardvererőforrásokat. Ezeket a middleware-eket valamilyen tudományos, kereskedelmi vagy ipari cél elérésének érdekében fejlesztették.

Rács csak szakértőknek

A gridrendszerek fejlesztésének másik gátja a nehézkes használat, valamint az, hogy programozási ismereteken kívül egy speciális programozási nyelv ismeretét is igényli. Ennek leküzdésére az EU elindította a g-Eclipse nevű projektet, amelynek fejlesztése során kiemelten figyeltek a könnyű kezelhetőségre, a Windows-szerű megjelenésre, és így gyakorlatilag néhány egérkattintással elérhetővé válnak a grid erőforrásai.

A projekt koordinátora, Mathias Stümpert a következőket nyilatkozta a kezdeményezésről: „A legtöbb ember számára túl bonyolult egy gridbe belépni és azt használni, így olyan rendszert fejlesztettünk, melyet egy diák is tud kezelni. Mostanáig csak akadémikusok és tudósok voltak képesek a megfelelő és bonyolult parancsok kiadására. A fejlesztés során egy olyan grafikus felületet alkottunk meg, amelyet alapvető számítástechnikai ismeretekkel is használni lehet, így nem kell hosszú hónapokat elvesztegetni tanulással.”

Grid

A fejlesztés során szem előtt tartották, hogy middleware-független rendszert hozzanak létre, így a felhasználók mindig ugyanúgy, ugyanolyan műveleteket elvégezve érhetnek el egyszerre akár több gridet is. Ezen felül az így létrehozott gridek adatokat is cserélhetnek egymással: „Úgy is gondolhatunk a g-Eclipse-re, mint böngészőre, mely felkutatja azokat at erőforrásokat, amelyek a World Wide Griddé válnak. Megkeresi, megjeleníti és hozzáférhetővé teszi az erőforrásokat a felhasználók számára. A bonyolultabb műveleteket, amelyek nagyobb számítási kapacitást vagy tárterületet igényelnek azoknál, amelyekkel egy felhasználó rendelkezik, ki lehet küldeni a gridre. A lokális számítógépről az adatok átküldhetők a gridre, a munkafolyamatok pedig menedzselhetővé válnak” – magyarázza Stümpert.

Grid

A projekt az Eclipse nyílt forráskódú környezetét használja, amelynek több ezer fejlesztője és nagy felhasználóbázisa van, valamint számos fejlesztési projekt otthona világszerte. „Azért választottuk az Eclipse-et mint médiumot, mert lehetővé teszi számunkra a nagy felhasználóbázis létrehozását, de azt is jelenti, hogy bárki részt vehet benne. Az Eclipse projektek átláthatóak és nyíltak, még inkább, mint a Linux, a forráskód pedig könnyen felhasználható más Eclipse-programokban is. Az Eclipse Foundation támogatásával nagyon sok funkciót átvehettünk a környezetből, valamint használhattuk az infrastruktúrát, például a program- vagy kódtárolókat. A projekt önálló életre kelhet az után is, hogy az EU által biztosított keretösszeg elfogyott” – mondta el Stümpert.

Fejlesztők támogatása

„Nemcsak az önálló felhasználókat támogatjuk, akik már nap mint nap beküldik a napi munkájukat a gridbe, de egy keretrendszert is, amelyen keresztül más fejlesztők elkészíthetik a saját alkalmazásaikat” – tette hozzá a koordinátor. „Jelenleg a felhasználók nagy része tanuló, néhány év múlva azonban a g-Eclipse mindenkinek az asztalán lehet. Talán az operációs rendszerekben is lesz egy külön réteg, amely lehetővé fogja tenni bizonyos alkalmazások futtatását a griden a lokális gép helyett.” Ha ez megtörténik, minden PC-felhasználó megkaphatja azt a számítási sebességet és teljesítményt, amire szüksége lehet.

Azóta történt

  • Amiben IT-nagyhatalom vagyunk

    Európai színvonalú országos informatikai infrastruktúra kialakítása a felsőoktatásban és a kutatásban: elindult a HBONE+ projekt.

Előzmények