Megkezdődött az Itanium-per

A Hewlett-Packard nem beszélt a levegőbe: beperelte az Oracle-t az Intel Itanium platform támogatásának beszüntetése miatt. Az eljárás megindítására nem sokkal azt követően került sor, hogy a HP levélben szólította fel riválisát a döntés visszavonására. „Az Oracle hallgatása beszédes. Nagyon csalódottak vagyunk amiatt, hogy idáig fajult ez a történet” – kommentálta a fejleményt a Reuters-nak a vállalat szóvivője.

A Red Hat és a Microsoft nyomdokaiba lépve az Oracle idén márciusban jelentette be, hogy a jövőben nem készít alkalmazásokat az Itaniumra. A lépést a cég azzal indokolta, hogy sem a processzorok gyártója, sem a platform mellett gyakorlatilag egyedüli PC-gyártóként kiálló HP nem számol azzal hosszú távon. A HP akkor közleményben cáfolta ezt, és megerősítette az Itanium iránti elkötelezettségét.

A vállalat most azt mondja: az Oracle jogerős „vállalásokkal” kötelezte el magát a platform hosszú távú támogatása mellett, tavaszi bejelentésével e szerződéses kötelezettségeket szegte meg, és egyben – emelik ki – mintegy 140 ezer közös ügyfelet hagyott magára.

A per hírére az Oracle egy szokatlanul éles hangú közleményben reagált. Mint írták: a vádak megalapozatlanok, a HP állítása egyszerűen „nem igaz”. „Az biztosan tudható, hogy Ray Lane [a tanács elnöke ] és a HP igazgatótanácsának jelenlegi tagjai, valamint Léo Apotheker és a vállalat jelenlegi menedzsmentje pontosan tudja, hogy az Intel be fogja fejezni az Itanium processzor fejlesztését. A HP ennek tudatában számos olyan nyilatkozatot tett, melyekkel megpróbálta félrevezetni és becsapni a cég partnereit és részvényeseit az Itanium sorsával kapcsolatban. Most, hogy a HP megindította ezt a rosszindulatú és megalapozatlan pert az Oracle ellen, a bíróság előtt mindenki megismerheti majd az Intelnek az Itanium nyugdíjazására vonatkozó terveit” – fogalmaznak a közleményben.

A felső kategóriás szerverekbe szánt Itanium a rendkívül nehézkes start után sosem tudott igazán lendületet venni, az utóbbi években a terjedését a gazdasági válság és az x86-os chipek gyors fejlődése is akadályozta. Az x86-os architektúrájú processzorok mára mind megbízhatóság, mind skálázhatóság tekintetében alkalmassá váltak a rendszerkritikus alkalmazások kiszolgálására, miközben teljesítményben is felzárkóztak a nagyobb testvéreik mögé.

Az Intel a fogyatkozó támogatói tábor ellenére elkötelezett az Itanium mellett – legalábbis a sajtó kérdéseire mindig ez a válasz. A vállalat nemrég, februárban ismertette a 2012-ben kiadni tervezett következő generációs chip, a Poulson felépítését, a nyilvánosságra hozott termékmenetrend pedig ezt követően még legalább egy modellel – a 2014-re betervezett Kittsonnal – számol.

Azóta történt

Előzmények