Milliárdokat követel az Oracle a Java-perben a Google-tól

Tegnap vált nyilvánossá, hogy az Oracle a Google ellen tavaly augusztusban megindított szabadalomsértési perben valójában mekkora kártérítésre számít: a Java szabadalmainak jogtalan felhasználása miatt a felperes „több milliárd dollárt” követel az Androidot fejlesztő cégtől – jelentette a bírósági iratokra alapozva a Reuters.

Ahogy annak idején beszámoltunk róla, a kereset szerint a mobiltelefonok és a mobil eszközök piacán versenytársnak számító Android legalább hét esetben sérti a Javához kapcsolódó szabadalmi jogot. A Google tavaly októberben az eljárás megszüntetését kérte, mivel egyrészt tagadják a szabadalomsértést, másrészt pedig úgy vélik, hogy a Sun megszerzése előtt az Oracle igen kritikusan nyilatkozott a Java licencelési módszeréről, a nyitottságot hiányolták, ám a felvásárlás után hátraarcot csináltak, és figyelmen kívül hagyják a nyílt forrás mellett elkötelezett közösség igényét, mely teljes szabadságot kívánna a platformnak.

Az Oracle ezzel szemben azt állítja, hogy az Android fejlesztése során a Google úgy használta fel a Java kódját, hogy nem tartották be a licencelési előírásokat, és megsértették azt az alapelvet, mely a Java alakítása során elsőrendű: „egyszer megírod, és működik mindenhol” („write once and run anywhere”). Az Oracle szerint ezzel a Google nemcsak hogy szabadalmakat sértett, nemcsak az egységes Java-platform fragmentálódását segítette elő, de komoly károkat okozott mind a felhasználóknak, mind a fejlesztőknek, mind az eszközgyártóknak.

Maga a tényleges per novemberben kezdődik.

Azóta történt

Előzmények