Mégis használhatók a Dotcom-házkutatásból származó bizonyítékok

Szerdán döntött úgy az új-zélandi fellebviteli bíróság, hogy a Kim Dotcom aucklandi kastélyában történt rajtaütéses házkutatás és letartóztatás bár valóban nem volt tökéletes, de az elkövetett eljárási és jogi hibák egyike sem olyan súlyos, hogy semmisnek tekinthetnék a bizonyítékokat, melyeket így szereztek. A mostani döntés abban egyetértett a korábbi határozattal, hogy a dotkom-ügyben szerzett bizonyítékokat nem kellett volna lemásolni az Amerikai Egyesült Államoknak.

Az egész a Megaupload leállításával kezdődött még 2012 január 19-én. Ezzel egy időben az FBI (állítólag azért, hogy Dotcom ne aktiválhassa a gombot, mellyel az összes terhelő bizonyítékot azonnal megsemmisíti) akciófilmbe illő módon hajtotta végre a házkutatást. Dotcom akkor a pánikszobába menekült, végül azért sikeresen letartóztatták. A kommandósok azonban eljárási hibákat vétettek, például nem várták meg, míg engedélyt kapnak a behatolásra.

Dotcom a tegnapi Twitter üzenete alapján fellebbezni készül, hogy az új-zélandi legfelsőbb bíróság dönthessen a kérdésről. Ezzel a lépéssel az egykori Megaupload vezér kiadatási meghallgatása 2015-re csúszhat.

Az amerikai kormányt eközben Kim Dotcom pereli 6 millió dollárra, amiért szerinte jogtalanul kémkedtek utána. Dotcomot és három társát internetes kalózkodással, szerzői jogok megsértésével, pénzmosással és zsarolással vádolják.

Azóta történt

  • Kim Dotcom saját pártot indít a választásokon

    Az Internet Party programja a párt nevéből következően a világhálóhoz kapcsolódó követeléseket és terveket tartalmaz, vezetője pedig bízik személyes népszerűségében.

  • A Dropboxnál továbbra sem leskelődnek

    Egy tegnapi twittelést többen félreértettek, a szerzői jogok miatt történt blokkolás nem is úgy volt. A hash alapján tiltanak a cégnél, csak akkor kutakodnak, ha muszáj.

  • Kivéreztetnék a torrentoldalakat

    A londoni rendőrség összeírja az illegális tartalmakat terjesztő oldalakat, ezt pedig rendszeresen eljuttatják a nagy webes reklámcégekhez. Már van eredménye, igaz, nem sok.

  • Száz gigabájt ingyen

    Habár a Szövetségi Nyomozóiroda köztörvényes bűnözőként tartja számon Kim Dotcomot, és küzdenek a kiadatásáért, Kim Schmitz nem áll le, sőt.

Előzmények